L'empresa que va fer el recompte de vots a Veneçuela denuncia que hi va haver "manipulació"

La firma sosté que es van falsejar les xifres de participació

L'oposició ha organitzat actes de desobediència civil

Una pintada denuncia la votació a l’Assemblea Constituent en un mur de Caracas.

Una pintada denuncia la votació a l’Assemblea Constituent en un mur de Caracas. / EFE / MIGUEL GUTIÉRREZ

1
Es llegeix en minuts

L'empresa encarregada del recompte de vots a Veneçuela, Smartmatic, ha denunciat aquest dimecres que hi va haver "manipulació" de la dada de participació en les eleccions a l'Assemblea Nacional ConstituentConstituent, celebrades diumenge, segons ha indicat el seu conseller delegat, Antonio Múgica.

Múgica ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa oferta a Londres, després que les autoritats electorals xifressin el nombre de votants en 8,1 milions de persones, el 41,43% del cens.

Smartmatic ha explicat que gràcies a l'existència d'un "robust sistema automatitzat de votació" es pot saber que "sense cap mena de dubte, en les últimes eleccions de l'Assemblea Nacional Constituent, hi va haver manipulació de la dada de participació".

Una diferència d'almenys un milió d'electors

"Una auditoria permetria conèixer la xifra exacta de participació. Estimem que la diferència entre la quantitat anunciada i la que dona el sistema és d'almenys un milió d'electors", ha afegit la companyia.

Aquesta firma ha sigut l'encarregada de proporcionar la plataforma tecnològica de votació i serveis per a les eleccions a Veneçuela des del 2004, incloent-hi la polèmica elecció de diumenge passat per a l'Assemblea Constituent.

Sense auditors de l'oposició

No obstant, en l'última votació no hi va haver presència d'auditors de l'oposició, que es consideren fonamentals com a testimonis del procés, segons els arguments de la companyia.

Per la seva banda, l'aliança opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) ha confirmat la convocatòria per a aquest dijous d'una marxa contra l'Assemblea Nacional Constituent.

La MUD ha organitzat nombrosos actes de desobediència civil contra una Constituent que veu com un intent de "consolidar la dictadura" del chavisme governant.

Notícies relacionades

S'espera que la manifestació coincideixi amb la instal·lació dijous de la Constituent al Palau Federal Legislatiu, segons el calendari anunciat per mitjans estatals, que no ha sigut confirmat per les autoritats.

L'Assemblea Nacional Constituent va ser promoguda pel president de Veneçuela, Nicolás Maduro, amb la intenció de renovar la Carta Magna.