CIMERA DEL G-20

El caos s'apodera d'Hamburg

Els disturbis produïts divendres a la nit deixen 100 detencions, gairebé 200 policies ferits i imatges de violència i màxima tensió

El caos s'apodera d'Hamburg

CARSTEN KOALL (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els carrers d'Hamburg viuen una altra tensa jornada de protestes contra el G-20 després d'una nit marcada per forts disturbis. Unes 12.000 persones s'han concentrat a la plaça central de la ciutat per protestar contra la reunió dels líders mundials. Una cimera que veu endarrerit el comunicat final per les diferències amb els EUA respecte al clima.

Encara que els forts altercats produïts aquesta setmana entra la policia i els manifestants apuntaven a una altra jornada complicada, la nit de divendres ha sigut especialment caòtica i violenta i ha deixat un total de fins a 100 detencions i uns 197 agents ferits, segons ha informat la policia. Entre els manifestants hi hauria fins a 11 persones ferides de gravetat.

La jornada d'ahir es va començar a escalfar als carrers mentre els caps d'Estat de les 20 potències industrialitzades més grans del món es reunien a la flamant filharmònica d'Hamburg. Mentre Merkel, Trump, Putin i companyia escoltaven les composicions de Mozart, a pocs centenars de metres de distància la policia ja havia començat a utilitzar gasos lacrimògens i els canons d'aigua per dispersar el nombrós grup de manifestants que protestaven.

TRES HORES DE DISTURBIS VIOLENTS

Poques hores més tard, les protestes van escalar en una caòtica situació després que la policia es veiés desbordada per grups violents. El districte de Schanzenviertel, al sud-oest de la ciutat, es convertia en un camp de batalla ple de barricades. Objectes i vehicles en flames, vidres trencats i comerços saquejats dibuixaven un panorama gairebé apocalíptic. Una situació que els organitzadors de la manifestació ‘Benvinguts a l'infern’ i els sectors d'esquerra van criticar, condemnant “la violència sense sentit” que s'havia apoderat de part de la seva marxa.

Després de les advertències de la policia per desallotjar el barri, fins a 1.500 manifestants van seguir a la zona. Les forces de seguretat van carregar llavors i van entrar amb els seus vehicles blindats a Schanzenviertel, on els opositors van respondre llançant còctels molotov i pedres. Els disturbis es van allargar fins a tres hores i poc després de la mitjanit.

CRÍTIQUES A LA VIOLÈNCIA POLICIAL

Notícies relacionades

La policia d'Hamburg, recolzada pels cossos de seguretat d'altres estats d'Alemanya, ha desplegat fins a 21.000 agents per tota la ciutat. Un nombre elevat que no va evitar el caos produït ahir. Durant tota la jornada d'ahir, els manifestants van acusar la policia de servir-se de la “violència desinhibida” per dispersar les veus crítiques amb el G-20. Periodistes que cobrien els disturbis també van denunciar que els agents els havien atacat directament cridant: “¡A partir d'ara ja no hi ha llibertat de premsa!”.

Aquest matí diverses zones de la segona ciutat més gran d'Alemanya han aparegut amb una forta ressaca per la problemàtica nit de protesta d'ahir, marcades per les destrosses i els saquejos. Malgrat els desperfectes, aquest dissabte el G-20 segueix el seu curs amb aparent normalitat i els carrers d'Hamburg reprenen la protesta amb una manifestació pacífica que s'espera que ompli la ciutat.