EL REPTE GIHADISTA

Alliberat un ciutadà suec segrestat a Mali fa gairebé sis anys

El Govern d'Estocolm confirma l'alliberament de Johan Gustafsson, raptat per Al-Qaida al Magrib Islàmic el novembre del 2011

zentauroepp39068889 files  this image grab released by al jazeera television on 170626161614

zentauroepp39068889 files this image grab released by al jazeera television on 170626161614

1
Es llegeix en minuts

El Govern suec ha confirmat aquest dilluns l'alliberament d'un nacional del seu país segrestat des de fa més de cinc anys al nord de Mali pel grup gihadista Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI).

"Amb alegria comunico que Johan Gustafsson ha sigut alliberat i pot tornar a Suècia. La seva situació ens ha afectat a molts i s'han fet grans esforços per aconseguir la seva llibertat", ha assenyalat la ministra d'Exteriors sueca, Margot Wallström, en un comunicat.

Wallström ha revelat en declaracions a l'emissora pública Ràdio de Suècia que ha parlat amb Gustafsson, de 42 anys, i que està en bon estat d'ànim, i ha demanat respecte per a ell i la seva família.

Gustafsson, que pretenia viatjar en motocicleta de Suècia a Sud-àfrica, va ser segrestat amb dos occidentals més a Tombouctou (nord de Mali) el novembre del 2011. Amb ell també van ser raptats el sud-africà Stephen Malcolm McGowan i l'holandès Sjaak Rijke.

PETICIONS DE DINERS

Des d'aleshores, els captors van difondre diversos vídeos dels segrestats i van demanar diners a canvi del seu alliberament. Per Gustafsson van demanar inicialment cinc milions de dòlars, demanda que el Govern suec va rebutjar, segons va informar la ràdio sueca, sense esmentar cap font.

Notícies relacionades

L'ostatge holandès, Sjaak Rijke, va ser alliberat per forces franceses el 2015, mentre que no es tenen notícies del sud-africà McGowan.

El Ministeri d'Exteriors suec ha declinat comentar si s'ha pagat algun rescat per Gustafsson, i no ha volgut donar més detalls sobre el cas fins a una posterior roda de premsa.