Conflicte al Pròxim Orient

Qatar esquiva el boicot dels seus veïns

El petit país del golf Pèrsic ha optat per importar de l'Iran i Turquia béns que abans comprava a estats que l'han vetat o per produir-los localment

 

  / REUTERS / NASEEM ZEITOON

4
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Les prestatgeries buides en supermercats de Doha, la capital de Qatar, van fer la volta al món a principis de juny. Les imatges van provocar vaticinis respecte a la crisi que s'acostava sobre els qatarians després que diversos estats –entre ells l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units (EAU), Bahrain i Egipte– decretessin un bloqueig contra el petit país del golf Pèrsic per “recolzar el terrorisme i ficar-se en assumptes aliens”.

“Els primers dies, la gent va reaccionar comprant la meitat del súper perquè tenia por d'un gran bloqueig, però ara la situació és estable i es troben gairebé tots els productes, només en falta algun d'especial de marques específiques”, explica per telèfon a aquest diari Mahtab, una iraniana de 50 anys que viu amb el seu marit i les seves filles a Doha.

Un espanyol que treballa a la capital qatariana com a professor d'educació física confirma aquesta versió: “No ha faltat menjar, les aglomeracions als supermercats i els prestatges buits van ser el primer dia, es van esgotar les reserves dels magatzems, però després tot es va tranquil·litzar. Als bancs hi havia pocs dòlars perquè molta gent es va espantar i va comprar dòlars”, comenta.

FRONTERA TANCADA

L'Aràbia Saudita va tancar la seva frontera amb Qatar, l'única terrestre, i això va perjudicar la importació d'aliments frescos i material de construcció. Els camions destinats a entrar a Qatar es van anar acumulant a la frontera.

Les autoritats saudites, segons el canal de televisió qatarià Al-Jazira, van fer fora més de 12.000 camells i 5.000 ovelles i els seus pastors qatarians de territori saudita. Alguns camells –valorats fins a 67.000 euros– van morir a la frontera perquè no els van deixar passar a Qatar.

El país més ric del món, segons la seva renda per càpita (126.451 euros el 2016, segons World Atlas) importava la majoria dels seus productes lactis de països veïns com l'Aràbia Saudita.

“Però ara es busquen vies alternatives, tenim llet i iogurt de Qatar, de Turquia i de l'Iran. A les notícies vaig veure que un empresari pensa portar 4.000 vaques en avió des d'Austràlia i els EUA. Al final, el bloqueig estimularà la producció local i farà Qatar menys dependent d'altres països i això és bo”, explica Mahtab.

NOVES TARIFES

Les autoritats qatarianes han negociat noves tarifes de transport de càrregues en ports per evitar els dels Emirats Àrabs Units, on es van congelar els enviaments en vaixell cap a Qatar.

El govern de l'emir Tamim Bin Hamad al-Zani ha pres mesures ràpidament perquè el bloqueig terrestre, marítim i aeri decretat el 5 de juny no afecti la vida dels 313.000 qatarians i els 2,3 milions d'estrangers que resideixen a Qatar. 

L'Iran envia més de 1.000 tones de fruita i verdura diàriament, segons informa l'agència Fars. L'11 de juny, Teheran havia exportat ja a Qatar 66 tones de vedella i es disposava a enviar-hi 90 tones més.

Turquia ha enviat a Doha uns 105 avions de càrrega amb aliments, i el Ministeri de Comerç i Duanes turc va indicar que les exportacions turques a Qatar “s'han triplicat” des de l'inici del boicot.

EMPRESARIS TURCS

Una delegació d'empresaris turcs s'ha reunit amb qatarians per arribar a acords comercials bilaterals. Segons un dels empresaris turcs citat per l'agència Anadolu, “Qatar ha de fer front a una escassetat de productes mèdics perquè depenia molt d'Egipte, l'Aràbia Saudita i els EAU”.

Les empreses de la construcció “estan preocupades per la incertesa sobre el proveïment”, diu el professor espanyol. Qatar ha de completar grans infraestructures per al Mundial de futbol que acollirà el 2022. “Molts empresaris i ciutadans temen que les coses s'encareixin”, afegeix.

Qatar, on els mercats financers s'han estabilitzat després d'haver caigut en picat al principi de la crisi, ha apel·lat a les autoritats internacionals d'aviació perquè declarin il·legal el tancament de l'espai aeri imposat pels seus veïns.

CANVI EN ELS VOLS

Ja no hi ha vols directes entre Qatar i Dubai, així que hem d'arribar a Doha via Kuwait o Muscat (Oman)”, assenyala un empresari d'una companyia internacional de consultoria i inversions que treballa a Qatar i altres estats del Pròxim Orient i de la resta del món.

Notícies relacionades

“Les mesures contra Qatar ens afecten o ens poden afectar, i també les que prenen els qatarians com a resposta. Han prohibit que empreses als EAU o residents allà –i, per tant, a la resta de països que han decretat el bloqueig– puguin treballar amb companyies qatarianes, ni tan sols com a consultors”, adverteix l'empresari.

L'Aràbia Saudita, els EAU i Bahrain han obligat a abandonar el seu territori als residents qatarians, excepte si estan casats amb ciutadans d'aquestes nacionalitats. Qatar ha anunciat que els nacionals dels països del boicot podran seguir vivint al seu territori.

Qatar rep una llista de demandes

Els països que van suspendre relacions diplomàtiques amb Qatar han enviat a aquest país una llista de demandes que inclouen el tancament de la cadena qatariana de televisió Al-Jazira, clausurar una base militar turca i rebaixar els vincles amb l'Iran. La llista, de tretze punts, també exigeix a Doha que talli les seves presumptes relacions amb els Germans Musulmans d'Egipte, el moviment xiïta libanès Hezbol·là, la xarxa Al-Qaida i el grup gihadista Estat Islàmic. Qatar té deu dies per complir les demandes, que inclouen el pagament d'una suma de diners no especificada en compensació a aquests països “per la pèrdua de vides i per pèrdues financeres causades per les polítiques de Qatar”.