CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT

Els amics de Qatar

Kuwait i Oman intenten mediar per solucionar la crisi i Turquia i l'Iran es bolquen a ajudar el país boicotejat

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

La crisi de Qatar és un dilema per a Kuwait i Oman, que al·leguen mantenir una política exterior “neutral”. Aquests dos estats membres del Consell de Cooperació del Golf (CCG) no han trencat amb Doha i intenten resoldre la crisi per salvaguardar els seus propis interessos.

L'emir de Kuwait, el xeic Sabah al-Ahmad al-Khaber al-Sabah, ha viatjat entre les capitals de Qatar, l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units (EAU) des que va esclatar el conflicte per buscar una sortida.

Kuwait i Oman, als quals, a diferència dels saudites i emiratins, mai ha irritat la política exterior de Qatar, ja han fet de mitjancers al Iemen i entre Riad i Teheran.

Ni Kuwait ni Oman se senten còmodes amb la posició completament antiiraniana dels saudites. Els omanites mantenen relacions amb Teheran en sectors com l'energia, el comerç, la defensa i les inversions.

L'Iran, el gran rival de l'Aràbia Sauditamanté forts vincles amb Qatar, que sempre s'ha abstingut de criticar les polítiques de Teheran. Els dos països mantenen acords econòmics –especialment en les indústries del gas i el petroli– i de seguretat. El més important és sobre l'explotació conjunta del jaciment de gas més gran del món.

AJUDA DE L'IRAN I TURQUIA

L'Iran proveeix Qatar de productes que abans li arribaven dels països que el boicotegen. També s'ha bolcat en l'ajuda Turquia, que té posicions similars a Doha sobre la guerra de Síria (recolzen els mateixos grups rebels) i respecte a Egipte (recolzen el president islamista Mohammad Mursi, deposat per un cop d'Estat).

Notícies relacionades

El gener del 2015, Turquia i Qatar van anunciar l'establiment del Consell de Cooperació Estratègica d'Alt Nivell entre els dos països, que han firmat acords bilaterals.

En una visita aquest any del president turc, Recep Tayip Erdogan, a Doha es va anunciar la creació d'una base militar turca a Qatar, la primera dels turcs al golf Pèrsic. Erdogan ha parlat per telèfon amb el rei saudita, Salman, per solucionar la crisi de Qatar.