ATAC ANTIMUSULMÀ

La policia investiga possibles connexions amb l'extrema dreta del terrorista de Finsbury Park

L'autor de l'atemptat a la mesquita de Londres va actuar sol, però havia protagonitzat recentment incidents racistes

undefined38972183 people gather to attend a vigil outside finsbury park mosque170620190948

undefined38972183 people gather to attend a vigil outside finsbury park mosque170620190948 / ISABEL INFANTES

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El britànic Darren Osbone, de 47 anys, és el que els serveis d’intel·ligència consideren «un llop solitari», algú que va actuar sol i pel seu compte. No obstant, els investigadors estan indagant si l’acusat d’haver atropellat un grup de musulmans a les proximitats de la mesquita de Finsbury Park dilluns a la matinada tenia vincles amb col·lectius d’extrema dreta. L’atacant, amb tendència a l’agressivitat, ja havia tingut conflictes per motius racistes recentment, segons els seus veïns.

Osborne, pare de quatre fills, no tenia feina, s’havia separat fa poc de la seva parella i vivia en una tenda de campanya des de feia tres setmanes. Al veïnat de Pentwyn, als afores de Cardiff, on Osborne havia residit durant uns quants anys, la policia ha estat registrant des de dilluns la propietat on vivia. El cap de setmana passat, just la vigília de l’atac, l’agressor havia sigut expulsat del pub local, mig borratxo, per haver llançat insults contra els musulmans i cridar que els faria mal. També dissabte passat va dir «bastards» al fill i la filla d’un veí musulmà.

El vehicle que va utilitzar per a l’atropellament múltiple va ser llogat en una agència a la zona. Després de carregar contra els fidels que es trobaven a la mesquita de Finsbury Park, l’home va cridar, segons testimonis presencials: «Mataré tots els musulmans». Així mateix dirigia a les seves víctimes frases com «t’ho mereixies» i «jo ja he complert la meva part».

El malson d’una mare

La família d’Osborne, que està detingut en una comissaria d’alta seguretat de Londres, afirma que té problemes mentals. En un comunicat ha expressat la seva total sorpresa i repulsa per l’atac. «Estem molt commocionats, és increïble. Encara no ho hem paït», assenyalen en la nota. «És el pitjor malson d’una mare», ha dit la seva progenitora, Christine, de 72 anys, per a qui el seu fill «no és un terrorista, sinó un home amb problemes». «No el defensaré, però és el meu fill, i per a mi el xoc és terrible», ha afegit. «Estem de tot cor amb les víctimes», ha declarat per la seva part Ellis Osborne, de 26 anys, nebot de l’atacant.

Les autoritats britàniques estan intentant tranquil·litzar la comunitat musulmana, que ha vist augmentar el nombre d’agressions des dels recents atemptats que ha patit el Regne Unit a mans d’extremistes islàmics. En un article publicat al diari The Guardian, la ministra d’Interior, Amber Rudd, promet mà dura contra «totes les formes d’extremisme». Aquest últim atac «ens uneix a tots en el dolor i la ràbia» i «és vital, ara més que mai, que estiguem junts, sense permetre que els que volen utillitzar l’odi per dividir-nos ho aconsegueixin», afegeix.

Notícies relacionades

Rudd ha demanat a les mesquites que sol·licitin fons extres per millorar la seva seguretat. El Govern ha reforçat la vigilància policial als llocs de reunió de la comunitat musulmana a la capital. El cap de setmana vinent hi haurà una gran afluència de fidels a les mesquites amb l’Eid al-Fitr, que marca el final del dejuni del Ramadà.

«Per desgràcia, hi ha hagut recentment atemptats comesos en nom de l’islam, en nom de Déu, i era possible que algú respongués d’aquesta manera», declarava per la seva part a AFP Rauadudín Arif Jan, imam de la mesquita de Baitul Ahad, pròxima al lloc dels fets. «Aquesta gent ens vol dividir, hem de procurar no caure en la seva trampa», afirmava.