ELECCIONS A FRANÇA

Macron aconsegueix una còmoda majoria absoluta a l'Assemblea Nacional

La formació del president obté almenys 361 diputats en unes legislatives amb una abstenció històrica del 56%

Marine Le Pen i Jean Luc Mélenchon entren a l'hemicicle

undefined38939175 french president emmanuel macron casts his ballot as he vote170618222433

undefined38939175 french president emmanuel macron casts his ballot as he vote170618222433 / POOL

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel  Macron disposarà d'una àmplia majoria parlamentària a l'Assemblea Nacional per aplicar en els pròxims cinc anys el seu ambiciós programa reformista. La República en Marxa ha aconseguit una clara victòria a la segona volta de les legislatives franceses celebrades aquest diumenge sense cap entusiasme per part dels electors.

L'abstenció, que va assolir el nivell rècord del 51% fa una setmana, ha escalat ara fins a la històrica xifra del 56%. El partit del president francès i el seu aliat centrista, el Modem, han aconseguit, segons les primeres estimacions de l'Institut Ipsos, 361 dels 577 escons de l'Assemblea Nacional, una còmoda majoria absoluta.

No obstant, els electors han corregit i no han ampliat el nombre de vots de fa una setmana per a la formació del president. A la dreta, la derrota és menys dura del que es preveia. Encara que seriosament debilitats, Els Republicans s'alcen com segona força de l'hemicicle i passen de 192 a 126 diputats. 

El seu cap de files, François Baroin, ha considerat aquest resultat “prou important” per erigir-se en el primer partit de l'oposició.

Els socialistes, laminats sistemàticament en cada cita amb les urnes, han vist confirmat el pitjor dels seus malsons. Dels 270 seients que tenien en l'anterior legislatura passaran a tenir 46 escons.

El primer secretari del Partit Socialista, Jean Christophe Cambadélis, va anunciar la seva dimissió i la imminent posada en marxa d'una direcció col·legiada per portar les regnes del partit.

CANVIAR L'ESQUERRA

“L'esquerra ha de canviar-ho tot, la forma i el fons, les seves idees i la seva organització. Ha d'obrir un nou cicle. Es tracta de repensar les seves arrels, atès que els seus dos pilars, l'Estat del benestar i l'extensió de les llibertats, estan qüestionats”, va declarar.

“Aquesta nit, malgrat una abstenció rècord, el triomf d'Emmanuel Macron és incontestable, i la derrota del PS, sense pal·liatius”, va admetre.

Jean Luc Mélenchon, al capdavant de la França Insubmisa, ha guanyat la seva aposta i podrà formar grup parlamentari sense necessitat de recórrer als 10 diputats del Partit Comunista, a l'haver aconseguit 18 parlamentaris. El mateix Mélenchon tindrà escó després d'imposar-se a la seva circumscripció de Marsella a la candidata de LREM.

"VAGA GENERAL CÍVICA"

La seva primera reacció després de conèixer-se els resultats ha sigut bel·ligerant. “El nostre poble ha entrat en una mena de vaga general cívica, demostrant l'estat d'esgotament de les institucions que pretenen organitzar la societat amb una minoria ajustada que té tots els poders”, ha apuntat.

Mélenchon veu en l'alt nivell d'abstenció una “energia disponible” per llançar un combat social, prometent que no cedirà ni un metre en aquest terreny i apel·lant a la creació d'un “front popular”.

També entra per primera vegada a l'hemicicle la presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen, elegida amb un contundent 58,7% dels vots a Nord-Pas de Calais.

Segons les estimacions d'Ipsos, a l'Assemblea hi haurà vuit diputats del Front Nacional, sis més dels que tenia ara. Tot i així, Le Pen no aconsegueix el seu objectiu de formar grup parlamentari propi.

Somrient, Le Pen ha comparegut al seu feu d'Hénin Beaumont per proclamar que “davant d'un bloc que representa els interessos de l'oligarquia”, l'FN serà “l'única força de resistència davant la dissolució de França, del seu model social i de la seva identitat”.

Notícies relacionades

El número dos del partit, Florian Philippot, en canvi, ha sigut derrotat, cosa que augura noves tensions en el si de la formació ultradretana sobre la línia política a seguir a partir d'ara.

El primer ministre, Edouard Philippe, ha assenyalat que, amb el seu vot, els francesos han preferit “l'esperança a la còlera, l'optimisme al pessimisme, la confiança al replegament”. Philippe, que en els pròxims dies farà un lleuger ajust del Gabinet seguint la tradició, ha afegit que s'obre ara per al Govern “el temps de l'acció”.