El fiscal especial Mueller investiga si Trump va obstruir la justícia

La revelació de 'The Washington Post' porta a una nova dimensió el 'Russiagate'

zentauroepp37122405 president donald trump  accompanied by homeland security sec170131210752

zentauroepp37122405 president donald trump accompanied by homeland security sec170131210752 / Evan Vucci

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

El 'Russiagate' entra en una nova dimensió. El fiscal especial Robert Mueller està investigant si el president ha intentat obstruir la justícia, segons va revelar ahir 'The Wa­shington Post', que cita fonts anònimes oficials. Les indagacions, així, ja no només intenten determinar  si personal de campanya de Donald Trump es va confabular amb Rússia mentre Moscou interferia en el procés electoral nord-americà, sinó que també s’eleven per estudiar les accions que l’antic empresari immobiliari ha pres després d’arribar al Despatx Oval.

La investigació de Trump, segons les fonts del rotatiu, va arrencar dies després que el president destituís per sorpresa el 9 de maig James Comey com a director de l’FBI. Tot i que inicialment es va utilitzar com a raonament per a aquesta destitució un informe firmat pel número dos del Departament de Justícia acompanyat per una carta del fiscal general en què s’acusava Comey de mala gestió en la investigació dels correus de Hillary Clinton durant la campanya, el mateix Trump va reconèixer després que havia pres la decisió d’acomiadar-lo abans. També va admetre que part de la seva motivació era, segons les seves pròpies paraules, «la qüestió russa».

Notícies relacionades

Des d’aleshores s’ha mantingut una batalla de versions. La setmana passada, en un testimoni davant el Senat, Comey va denunciar «mentides» en el raonament per ser destituït i va apuntar a accions impròpies del president, que li hauria demanat que «deixés passar» la investigació de Michael Flynn, l’assessor de seguretat nacional que va haver de dimitir després de només tres setmanes en el càrrec per mentir sobre el contingut de les seves converses amb l’ambaixador rus a Washington, Serguei Kisliak. Trump, no obstant, va dir que se sentia «vindicat», ja que Comey va confirmar que l’havia informat en diverses ocasions que no estava sent investigat.

Això era llavors i ara les coses han canviat, precisament per l’acomiadament de Comey. I segons la informació del diari de la capital, les entrevistes preliminars fixades amb alts càrrecs de la intel·ligència apunten que Mueller, que busca testimonis potencials tant dins com fora del Govern, no veu la qüestió de l’obstrucció de la justícia com una simple qüestió de versions enfrontades.