EL FUTUR D'EUROPA

Macron diu que la porta continua oberta si el Regne Unit decideix quedar-se a la UE

El president francès s'ha reunit a l'Elisi amb Theresa May, que ha reiterat que el calendari del 'brexit' es manté

França i el Regne Unit acorden cooperar en la lluita contra la propaganda terrorista a internet

lpedragosa38875999 macron  may170613221044

lpedragosa38875999 macron may170613221044 / PHILIPPE WOJAZER

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El president francès, Emmanuel Macron, vol que les negociacions sobre el 'brexit' comencin al més ràpidament possible, però deixa la porta oberta al Regne Unit si el país decideix mantenir-se a la Unió Europea. És el que li va dir ahir a la primera ministra britànica, Theresa May, durant una breu compareixença de premsa als jardins de l’Elisi després d’un sopar de treball.

«La porta continua oberta mentre la negociació del 'brexit' no hagi culminat», va assenyalar el president francès després d’expressar el seu respecte per la decisió sobirana del poble britànic de deixar el club comunitari i matisar que, una vegada iniciada la negociació, convé ser conscient que «serà més difícil tornar enrere». Era la segona vegada que May sentia aquest missatge. Hores abans, el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, declarava a l’agència Bloomberg que el Regne Unit seria benvingut una altra vegada si decidia renunciar al 'brexit'.

Però és poc probable que Londres faci marxa enrere. May ja està prou debilitada pel fiasco electoral del dia 8 de juny, que l’ha privat d’una majoria absoluta al Parlament per defensar la seva versió dura del 'brexit'.

«El calendari no ha canviat i les negociacions començaran la setmana que ve», va assenyalar May a París. La data prevista per iniciar les converses sobre el divorci era fins ara el 19 de juny. Londres va activar el 29 de març l’article 50 del Tractat que posa en marxa el comptador d’un procés que ha de culminar el març del 2019. 

DIFICULTATS INTERNES

La 'premier' britànica va arribar a la capital francesa sense tancar un acord amb el nord-irlandès Partit Unionista Democràtic (DUP), un suport que necessita si vol formar Govern. Les dificultats internes poden reforçar la postura dels partidaris d’un 'brexit' suau que posi al davant un bon acord econòmic i la permanència del Regne Unit en el mercat únic i aparqui l’obsessió pel control migratori mostrada fins ara pels defensors d’una negociació dura.

Ni Brussel·les ni París tenen cap interès que el 'brexit' s’eternitzi, però el nou equilibri de forces a la Cambra dels comuns obliga la primera ministra britànica a buscar consensos abans de seure a negociar amb els Vint-i-set. «Hem sigut molt clars. Volem mantenir una estreta relació i un partenariat fort amb la UE i els seus estats membres en el futur», va afegir May.

A més a més del 'brexit', a la reunió es va parlar de la cooperació en la lluita contra el terrorisme. París i Londres han acordat llançar un pla d’acció concret que inclou obligar els grans operadors d’internet a retirar continguts de propaganda gihadista. El president francès creu que ni les xarxes socials ni determinades pàgines web fan prou esforços per impedir que circulin missatges que serveixen per reclutar terroristes.

Notícies relacionades

Per aquest motiu, els dos països volen posar en marxa un sistema per desxifrar els missatges encriptats que circulen per la xarxa, preservant la privacitat dels ciutadans, va precisar Macron. La iniciativa franco-britànica està oberta als països del G-7, als membres de la Unió Europea i als Estats Units.

Els dos mandataris van assistir poc després de parlar davant la premsa al partit amistós entre les seleccions de França i Anglaterra que es va celebrar a l’Estadi de França, un enfrontament que es va iniciar amb un minut de silenci en homenatge a les víctimes dels recents atemptats terroristes a Manchester i Londres.