EL REGNE UNIT, EN EL DILEMA

May afronta la pressió en les seves pròpies files per estovar i consensuar el 'brexit'

La pèrdua de la majoria absoluta "ha canviat moltes coses", sosté l'ex primer ministre John Major

L'acord de Govern amb els unionistes d'Irlanda del Nord segueix sense tancar-se

undefined38872221 britain s prime minister theresa may leaves after a meeting 170613200955

undefined38872221 britain s prime minister theresa may leaves after a meeting 170613200955 / Frank Augstein

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El fracàs electoral hauria de servir perquè Theresa May corregeixi l’estratègia, enterri el brexit dur i obri pas a un «brexit consensuat». Així ho pensa un grup cada vegada més nombrós de conservadors, mentre la primera ministra tracta de rematar un acord amb els unionistes nord-irlandesos per poder governar. Importants figures dels tories consideren que s’ha de pactar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) amb la resta de les forces polítiques i econòmiques.

Les diferències estratègiques tornen a enfrontar els 'tories' després dels comicis i a crear tensions internes. Aquesta setmana, pocs dies abans de l’inici de les negociacions, han dimitit dos dels quatre secretaris d’Estat en el ministeri del 'brexit'. El titular de la cartera, David Davis, insisteix que no ha canviat res i que el principi de «millor sense acord que un mal acord», que May repetia un cop i un altre, segueix vigent. Tot i això, el ministre de Medi Ambient, Michael Gove, un dels líders de la  campanya pel brexit en el referèndum, va reconèixer ahir que els tories no han aconseguit la majoria absoluta i per tant «han de recollir el màxim consens possible».

CONVERSES "SECRETES"

Gove, igual que altres membres del Govern, ha mantingut converses «secretes» amb els laboristes sobre el 'brexit', segons el 'Daily Telegraph'. Ruth Davidson, la líder conservadora a Escòcia, afirma que està pressionant per un «brexit obert» i el màxim accés econòmic a Europa. El qui va ser cap dels conservadors i exministre d’Exteriors, William Hague, adverteix que la principal preocupació a l’hora de buscar un acord ha de ser l’economia, no el control de la immigració. Hague ha demanat a May que creï una comissió consultiva en què estiguin representats tots els partits. La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, i l’exministra laborista Yvette Cooper també advoquen per una fórmula consensuada.

Si el Govern britànic encara no s’aclareix sobre el 'brexit', May tampoc va tancar cap pacte de govern en la reunió de dues hores a Downing Street que va mantenir ahir amb la líder del Partit Unionista Democràtic (DUP), Arlene Foster. Una negociació més estellosa i difícil del que May pensava i amb la qual aconseguirà una miserable majoria absoluta per governar de sis escons. El seu antecessor, David Cameron, comptava amb una majoria de 17 diputats i això no va impedir que perdés diverses votacions.

RISCOS A IRLANDA DEL NORD

A la Cambra dels Comuns, que va reprendre la feina després de les eleccions, el líder laborista, Jeremy Corbyn, va al·ludir al pacte amb el DUP com «la coalició del caos». Aquesta entesa, encara que informal, pot desestabilitzar Irlanda del Nord, segons l’ex primer ministre conservador John Major,

 un dels arquitectes dels acords de pau de Divendres Sant. «Una part fonamental del procés de pau és que el Govern britànic ha de ser imparcial amb tots els interessos que estan en joc a Irlanda del Nord. El perill és que, per més que un Govern ho intenti, no serà vist com imparcial si arriba a un acord al Parlament de Westminster amb un dels partits d’Irlanda del Nord».

Major creu que «si el Govern pensa pactar amb el DUP, és el doble, el triple d’important fer les consultes del brexit com més àmplies millor, tant dins com fora del Parlament, amb altres partits, amb el món dels negocis i amb tots els que tinguin interessos directes». May no pot ignorar els desitjos dels britànics expressats a les urnes, segons Major. «Les eleccions, si no ho han canviat tot completament, sí que han canviat moltes coses. El Govern ha de respondre a això. Els punts de vista del 48% (que va votar per la permanència a la UE) no es poden deixar de banda, tal com voldrien altres partidaris d’una sortida més dura».

Notícies relacionades

Mentrestant, Europa s’impacienta. El cap negociador de la UE, Michel Barnier, ha advertit que el Regne Unit ha de nomenar el seu equip sense perdre més temps. Barnier ha avisat que el procés serà extraordinàriament complex i el calendari no és negociable.

«La setmana que ve es compliran tres mesos des que es va enviar la carta de l’article 50», va assenyalar en una entrevista amb el 'Financial Times'. «No hem negociat. No hem progressat. Hem de començar aquesta negociació. Estem a punt, tan aviat com el Regne Unit estigui llest», va afegir. May va repetir ahir a París que les converses s’iniciaran la setmana que ve.