Dos fiscals demandaran Trump per violar les clàusules anticorrupció de la Constitució

Els estats de Maryland i el Districte de Colúmbia porten als tribunals els conflictes d'interès del president dels Estats Units

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La Casa Blanca no és l'únic edifici històric consagrat a Donald Trump a l'avinguda Pennsilvània de Washington. En aquesta mateixa artèria de la capital nord-americana s'aixeca l'Hotel Trump, un luxós establiment que ocupa l'antiga oficina central de correus. Des que el nou president va guanyar les eleccions, l'hotel s'ha convertit en un centre d'obligat pelegrinatge per a tota mena de lobbistes, diplomàtics, celebritats i polítics amb ambicions als meandres del poder washingtonià. Les ambaixades de Kuwait i Turquia han organitzat esdeveniments als seus salons. L'Aràbia Saudita ha reservat habitacions a través d'un intermediari i el mateix president hi ha rebut personalitats estrangeres com el britànic Neil Farage.

Res d'això suposaria un problema si no fos per una fosca clàusula de la Constitució que prohibeix als funcionaris públics, incloent-hi el president, “acceptar sense permís del Congrés, qualsevol regal, emolument, càrrec o títol de qualsevol naturalesa d'un rei, príncep o estat estranger”. I això és el que estaria passant segons el parer dels fiscals generals de Maryland i el Districte de Colúmbia, que aquest dilluns presentaran una demanda contra Trump per haver presumptament violat l'anomenada “clàusula dels emoluments”, una de les salvaguardes anticorrupció de la Carta Magna. Els dos estats al·leguen que el president ha acceptat milions de dòlars en pagaments de representants de governs estrangers.

NOU FRONT LEGAL

La demanda obre un nou front legal per al republicà, l'entorn del qual està sent investigat al Congrés per les seves connexions amb la trama russa. Fa uns mesos, Trump va negar a New York que els negocis derivats del seu hotel a la capital incorrin en un conflicte d'interessos. “La llei està totalment de la meva banda, el president no pot tenir conflictes d'interès”. Quan un nou president arriba a la Casa Blanca, el normal és que desinverteixi dels seus interessos empresarials o els posi en un ‘fons cec” administrat per un gestor independent de la família. Però Trump no ho ha fet.

En el cas dels hotels, va prometre donar els beneficis que obtingui de governs estrangers. I en termes generals, ha posat els fills al capdavant del seu imperi empresarial. Un d'ells, Eric Trump, ha declarat que el seu pare seguirà rebent regularment informació sobre l'estat de les finances de les seves empreses.

LA INTEGRITAT EN PERILL

Notícies relacionades

Pels demandants, la decisió de Trump de mantenir els seus negocis “l'ha enredat amb una legió d'actors governamentals estrangers i domèstics” que posen en perill la integritat del sistema polític nord-americà. “Mai abans un president ha actuat amb tant de menyspreu per aquesta prescripció constitucional”, diu la demanda en referència a les normes ètiques seguides pels seus predecessors per desvincular-se dels seus interessos econòmics privats.

Trump ja va ser demandat al gener pels diners que els governs estrangers i els seus representants deixen als seus hotels. Aquella demanda va ser presentada per una organització que vetlla per l'ètica dels governants: Ciutadans per la Responsabilitat i l'Ètica.