Trump acusa Comey de mentir sota jurament i el titlla de "filtrador"

El president dels EUA insisteix que no hi va haver col·lusió amb Rússia i es mostra disposat a testificar davant el fiscal especial

zentauroepp37122405 president donald trump  accompanied by homeland security sec170131210752

zentauroepp37122405 president donald trump accompanied by homeland security sec170131210752 / Evan Vucci

3
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Si algú va interpretar el silenci de Donald Trump de dijous davant el testimoni al Senat del destituït director de l’FBI James Comey com un senyal de contenció o maduració política s’equivocava. Ahir, el president dels Estats Units es va deixar anar i va acusar Comey de mentir sota jurament en la seva compareixença. «Algunes de les coses que va dir simplement no eren veritat», va assegurar en roda de premsa a la Casa Blanca.

Trump ja havia matinat per parlar personalment a través de Twitter del testimoni de Comey, penjant a les 6.10 hores un missatge a la xarxa social en què deia sentir «total i completa vindicació malgrat tantes declaracions falses i mentides». En el tuit també deia que Comey era «un filtrador», apuntant al fet que l’exdirector de l’FBI reconegués que va donar a un professor de dret les notes que va fer després de les seves converses amb el president perquè les entregués a un periodista de 'The New York Times'.

Va ser al contestar personalment a la premsa en una compareixença al Rose Garden al costat del president romanès, Klaus Iohannis, quan Trump va anar més lluny, tot i que sense arribar a un extrem que el podria posar en un compromís legal. Va negar que digués a Comey que «esperava que deixés passar» la investigació de Michael Flynn, l’assessor de seguretat nacional que va haver de dimitir per mentir sobre el contingut de les seves converses amb alts càrrecs russos. Va negar  també que li demanés mai «lleialtat». El periodista que li preguntava, llavors, va llançar l’interrogant directe: «¿Comey va mentir?» Trump no va arribar a contestar ni amb un sí ni amb un no. Sols va reiterar:  «Jo no vaig dir això» [«espero que ho deixis passar» i «exigeixo lleialtat»].

El reivindicatiu Trump va llegir la intervenció de Comey com ja va fer la vigília el seu advocat personal, Mark Kasowitz, i com la majoria de la premsa conservadora i molts dels seus votants. Va afirmar que «no hi va haver col·lusió» de la seva campanya amb Rússia mentre Moscou interferia en les eleccions dels EUA. Va afegir que «no hi va haver obstrucció» a la justícia. Va insistir a atacar Comey com un «filtrador», una cosa per la qual Kasowitz planteja presentar dues queixes (al Departament de Justícia i davant el Comitè Judicial del Senat), malgrat que Comey no va passar informació classificada i ja havia sigut cessat quan ho va fer.

DISPOSAT A DECLARAR

Notícies relacionades

La veritat està ara en el duel de versions i la de Comey va arribar sota jurament. A Trump se li va preguntar si estaria disposat a donar la seva igual, i aquest va contestar: «Al cent per cent». També es va declarar disposat a parlar amb Rober Mueller, el fiscal especial que investiga la ingerència russa i la suposada col·lusió de la seva campanya. «Amb gust li diré exactament el que acabo de dir», va explicar.

El que Trump no va voler respondre és la pregunta, fàcil de respondre, de si hi ha gravacions de les seves converses amb Comey amb què va amenaçar de manera clara i indirecta l’exdirector de l’FBI després de cessar-lo. Només va prometre dir «una cosa ben aviat». I davant la insistència si hi ha cintes, va afegir: «Us decebrà quan sentiu la resposta».