Prohibit recolzar Qatar

Les autoritats de Bahrain i els Emirats Àrabs amenacen amb penes de presó els ciutadans que recolzin el Govern qatarià

zentauroepp38757880 buildings are seen on a coast line in doha  qatar june 5  20170605223340

zentauroepp38757880 buildings are seen on a coast line in doha qatar june 5 20170605223340 / NASEEM ZEITOON

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Qatar és des de dilluns passat l'Estat que encarna tots els mals, segons els set països que han trencat relacions diplomàtiques amb aquest petit país del golf Pèrsic: l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units (EAU), Bahrain, Egipte, Maldives i els governs del Iemen i Líbia, que recolzen els saudites.

Qatar és tan perillós ara –segons aquests països «finança el terrorisme»– que alguns dels estats que el boicotegen han prohibit als seus ciutadans que expressin el seu suport a l’emirat fins i tot a les xarxes socials. Els EAU i Bahrain han advertit als mitjans de comunicació i als seus ciutadans que expressar el seu recolzament a Qatar els pot comportar penes de presó.

En un comunicat, el Ministeri de l’Interior de Bahrain ha alertat que tot aquell que mostri a les xarxes socials «la seva simpatia per Qatar» cometrà «un delicte» que es castigarà amb fins a «cinc anys de presó i una multa».

Per la seva part, el Ministeri d’Informació de Bahrain ha prohibit als mitjans de comunicació del país criticar les mesures que el Govern de Manama ha decretat contra Doha o posicionar-se a favor de Qatar i els ha amenaçat de portar-los a la justícia si no obeeixen les directrius. Les autoritats dels EAU van anunciar que els internautes que recolzin Qatar podran ser condemnats a fins a 15 anys de presó, segons va informar el diari emiratí Gulf News i el canal de televisió panàrab Al-Arabia.

El fiscal general dels EAU, Hamad Saif al-Xamsi, va dir que expressar simpatia per Qatar a internet serà punible. «S’emprendran accions fermes i estrictes contra qui mostri simpatia o qualsevol forma de parcialitat amb Qatar o contra qui expressi objeccions a la posició dels EAU, a través de mitjans socials o de qualsevol forma escrita, visual o verbal», va assenyalar Al-Xamsi.

El fiscal també va recordar que, segons el Codi Penal i la llei federal sobre combat dels delictes de tecnologia de la informació, qualsevol que amenaci els interessos, la unitat nacional i l’estabilitat dels EAU s’enfrontarà a penes de presó d’entre 3 i 15 anys i una multa d’almenys 136.000 dòlars. Des que es va iniciar la crisi amb Qatar, els comentaris en contra o a favor d’aquest país ric han inundat les xarxes socials –entre elles Twitter i Facebook– en àrab. Twitter és molt popular en diversos països àrabs.

AMENAÇA A L'ESTABILITAT

Notícies relacionades

Qatar ha negat totes les acusacions dels països que han trencat relacions amb ell i han tancat les seves fronteres terrestres i marítimes i el seu espai aeri als qatarians. El ministre d’Exteriors de Qatar, el xeic Mohammad bin-Abdul-Rahman al-Thani, va dir ahir que el seu país no canviarà la seva política exterior per resoldre la crisi amb els seus veïns del Golf. «Ens han aïllat perquè tenim èxit i som progressistes. Som una plataforma per a la pau, no per al terrorisme. Aquesta disputa està amenaçant l’estabilitat de tota la regió (…) No ens rendirem», va afirmar Al-Thani, que va recalcar que «no hi pot haver una solució militar a aquest problema».

Qatar s’ha convertit en un dels països més rics del món gràcies als ingressos del gas i el petroli. Els qatarians exploten, juntament amb l’Iran, el jaciment de gas més gran del món. L’Iran és el principal rival de l’Aràbia Saudita a la regió.