L'Estat Islàmic es 'trasllada' al Sud-est Asiàtic

La pressió que pateix al Pròxim Orient empeny molts efectius cap a aquella zona

mbenach38590541 indonesian police investigators check a body part found afte170602165222

mbenach38590541 indonesian police investigators check a body part found afte170602165222 / BAY ISMOYO

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Les banderes negres entre les ruïnes fumejants de la ciutat filipina de Marawi simbolitzen l'empremta de l'Estat Islàmic (EI) al Sud-est Asiàtic. En els dies posteriors a l'atemptat de Manchester es van acumular també els atacs a l'Àsia, arraconats als vorals mediàtics. L'explosió provocada per un suïcida en una estació d'autobusos de Jakarta (Indonèsia) va deixar tres policies morts i la fragorosa batalla entre Exèrcit i militants a Marawi ha causat ja gairebé 200 morts (deu vegades més que l'atemptat de Manchester) entre civils, membres de les forces de seguretat i militants. L'alt nombre de desapareguts, els drames que descriuen els fugits i les desenes d'ostatges que mantenen els gihadistes auguren un nombre molt més alt. A més, l'EI s'ha atribuït l'atac contra un complex hoteler a Manila en el curs del qual van morir 37 persones, encara que la policia manté que no hi ha indicis que es tracti d'un atemptat terrorista.

La presència d'activistes vinculats a l'EI augmenta a Filipines, Malàisia, Singapur o Indonèsia. Els experts creuen que només és qüestió de temps que declari un estat o wilayah al Sud-est Asiàtic com va passar a Líbia i Aràbia Saudita. Indonèsia, el país amb més musulmans del món, exemplifica la deriva: un país que havia caracteritzat per la convivència harmònica va empresonar recentment per blasfèmies contra l'Alcorà Ahok, governador cristià de Jakarta, mentre que els radicals exigien als carrers la seva immediata execució.

DESCENTRALITZACIÓ DE L'EI

A l'inquietant caldo de cultiu s'afegeix el retrocés de l'EI al Pròxim Orient i la seva consegüent descentralització i refugi en zones allunyades dels bombardejos occidentals. La influència de l'ISIS s'ha estès al Sud-est Asiàtic en els últims anys. Una seixantena de grups ha promès obediència a l'autoproclamat califa Abu Bakr al -Baghdadi, segons càlculs del Centre d'Investigació Terrorista i Violència Política de Singapur. L'EI ha format l'anomenada Brigada d'Immigrants per organitzar i entrenar els militants del Sud-est Asiàtic. N'hi ha prou que un voluntari de terrorista malaisi desemborsi l'equivalent d'un centenar d'euros perquè l'EI el traslladi a Filipines amb una arma de regal, segons una investigació de l'any passat. El gihad a l'abast de qualsevol butxaca.

Un vídeo viral de l'any passat certifica el viratge cap al Sud-est Asiàtic. Un militant barbamec malaisi aconsella els yihaidistas de la zona viatjar cap a Filipines si no poden arribar al Pròxim Orient o, si tot falla, fer la Guerra Santa allà on siguin. Després mata davant les càmeres tres presoners cristians amb la icònica decapitació de l'EI. El missatge ha calat a les bosses integristes del Sud-est Asiàtic, que han trobat de sobte un destí més accessible. El grup extremista que s'enfronta aquests dies a l'Exèrcit filipí passaria per una convenció de l'ONU. Hi ha indonesis, malaisis, pakistanesos, saudites, txetxens, iemenites, indis, marroquins i turcs. Les anteriors cèl·lules locals s'han transfigurat en bandes internacionals organitzades.

L'EI EXIGEIX, ELLS ATEMPTEN

Els experts debaten sobre el grau de control que l'EI manté sobre els grups del Sud-est Asiàtic. Subratllar el vincle és mútuament beneficiós: a l'EI li convé apropiar-se de qualsevol atemptat quan perd empenta als seus territoris tradicionals i els militants disfruten del plus mediàtic del segell EI que abans atorgava Al-Qaida. El grau de proximitat no és clar, reconeix Muhammad Haziq Bin Jani, analista de l'Escola d'Estudis Internacionals S. Rajaratnam. “Sabem que han promès obediència a l'EI i que han rebut algun finançament. Quan l'ISIS exigeix atacs a través dels seus canals de propaganda, normalment a continuació es produeix un atemptat terrorista. Els objectius i l'estratègia també s'ajusten a la ideologia de l'EI”, afegeix.

Notícies relacionades

Els elements més perillosos són els milers d'integristes que després d'haver-se bregat al Pròxim Orient tornen a la zona amb ànsies de seguir la seva guerra santa i valuosos coneixements per a uns grupuscles que sempre havien mostrat més voluntat que habilitat. El terrorisme islamista al Sud-est Asiàtic creix, s'organitza i s'internacionalitza quan els governs encara mantenen una política nacional. El retrocés de l'EI ha accentuat l'amenaça en aquesta part del planeta on els conflictes territorials i les rivalitats històriques perjudiquen la cooperació transfronterera de la Unió Europea.

La regió és complexa, assumeix Michael Kugelman, expert del Sud-est Asiàtic del Centre Woodrow Wilson. Però Kugelman assenyala dos factors per a l'optimisme. “El primer és que la zona compta amb l'ASEAN, una organització regional molt poderosa. I el segon és que el terrorisme és un dels escassos reptes aglutinadors perquè és una amenaça que afecta a tots. Espero que tots els països del Sud-est Asiàtic trobin vies de cooperació contra l'emergent i potencialment destructiva que suposa l'EI”, sosté.