Ivanka: no tan 'influencer'

Molta gent va pensar que la filla gran de Trump seria una influència moderada i fins i tot progressista en la presidència, però hi ha poques proves per sostenir la tesi

monmartinez38673848 file   in this may 17  2017  file photo  ivanka trump hosts 170602191440

monmartinez38673848 file in this may 17 2017 file photo ivanka trump hosts 170602191440 / Evan Vucci

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En l'ADN dels Trump està la consciència de la importància de la pròpia marca i la de la filla mayor del president dels Estats Units, Ivanka, acaba de patir un duro golpe.

En l’ADN dels Trump hi ha la consciència de la importància de la pròpia marca i la de la filla gran del president dels Estats Units, Ivanka, acaba de patir un fort revés.

Quan el mandatari va anunciar dijous que els Estats Units sortiran de l’Acord de París va perdre el país, el planeta i el consens àrduament aconseguit per lluitar globalment contra el canvi climàtic, però també va perdre Ivanka, que s’havia bolcat personalment a intentar convèncer el seu pare que es mantingués en el pacte. Els que pensaven o fins i tot posaven les seves esperances que la jove novaiorquesa pogués influir en el seu pare, moderant-ne els instints més populistes i actuant de contrapartida a les veus radicals d’altres assessors que també disfruten de la confiança del mandatari, cada vegada tenen menys indicis en què recolzar-se, almenys després dels poc més de quatre mesos de mandat.

Dues persones pròximes a «la primera filla» han assegurat a Politico que s’ha pres «amb filosofia» això de l’Acord de París. Els que els coneixen de més a prop expliquen que a Ivanka i al seu marit, el també assessor de la Casa Blanca Jared Kushner, els irrita i frustra que s’interpretin com a victòries o derrotes les decisions que Trump pren coincidint o discrepant de les seves opinions, postures o consells, incloent-hi la de París. Ha sigut, no obstant, la mateixa Ivanka la que acceptant un càrrec formal d’assessora ha entrat en el joc de poder, on es mesuren les faccions enfrontades a la Casa Blanca de Trump.

Parla de si mateixa com una humil nouvinguda que encara «està escoltant i aprenent», les paraules que va fer servir al mes d’abril a Alemanya en una conferència de dones a la qual la va convidar Angela Merkel, (on va escoltar esbroncades al defensar el seu pare com «un implacable defensor de les famílies»). Però també va dir aquell mes a The New York Times que ja en sap «prou per ser una veu més proactiva a la Casa Blanca». I en la primera gran prova d’aquesta proactivitat, intentar conscienciar el seu pare de la importància de combatre l’escalfament global, ha fracassat.

De res ha servit que organitzés cinc setmanes de trobades perquè Trump escoltés veus de referència en el terreny mediambiental i de la ciència ni que impliqués personalment directius de grans empreses com Apple o Dow Chemichal per mirar de convèncer-lo dels beneficis econòmics de mantenir-se en el pacte. Tampoc li va servir asseure’s amb el negacionista al capdavant de l’EPA, Scott Pruitt, que, aliat amb l’estrateg cap de la Casa Blanca, Steve Bannon, va alimentar els instints populistes del president i va inclinar amb dades, informes i estadístiques de dubtosa o nul·la credibilitat científica la il·lògica balança que ha culminat amb la sortida de París.

Ivanka ha sortit masegada de l’esforç i les marques són visibles, per més que els cercles més pròxims s’esforcin a assegurar que, amb el seu focus posat en temes de dona, la qüestió del clima mai ha sigut la seva prioritat. I encara que aquesta gent els retraten a ella i a Kushner com una parella bolcada a aconseguir que la presidència de Trump sigui exitosa, a Ivanka i a la seva marca com a influencer presidencial no li aniria malament guanyar alguna etapa en la carrera.

¿Imatge distorsionada?

Per als més progressistes, a més, aquesta suposada influència moderadora d’Ivanka sempre ha sigut un mite. Li retreuen el silenci després de la decisió adoptada dijous pel seu pare (no va assistir a la cerimònia perquè estava observant una festa jueva, però tampoc ha dit res a les xarxes socials). I recorden que, encara que tingui el focus posat en temes d’igualtat, tampoc ha aconseguit grans progressos en aquest terreny.

Notícies relacionades

Ivanka sí que ha aconseguit que per primera vegada s’inclogui una partida per a la baixa de maternitat i paternitat en els pressupostos. Els comptes de Trump, però, també inclouen mesures com deixar sense finançament federal Planned Parenthood, organització que presta atenció sanitària a dones d’ingressos baixos i mitjans. El dia que el pare va celebrar al roserar de la Casa Blanca l’avanç en una de les cambres del Congrés per desfer l’Obamacare, Ivanka era allà per aplaudir. I tot i que també ha fet gala de la seva defensa dels drets de la comunitat LGTBQ, a la qual ahir donava suport a Twitter i alabava per «immenses contribucions a la nostra societat i economia», aquesta mateixa comunitat l’ha criticat per recolzar un president que fa passos per eliminar les proteccions a les persones transgènere.