Trump prepara la retirada dels EUA de l'Acord de París sobre canvi climàtic

Fonts de la premsa nord-americana asseguren que el president ja ha pres la decisió

El republicà va prometre durant la campanya sortir de l'acord i va descriure el canvi climàtic com una "estafa"

Trump prepara la retirada dels EUA de l'Acord de París sobre canvi climàtic

AP / PABLO MARTINEZ MONSIVAIS (AP)

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Donald Trump hauria decidit retirar els Estats Units de l'Acord del Clima de París, segons avancen fonts citades pel portal de notícies 'Axios', creat pel respectat periodista Mike Allen, abans a 'Politico'. La notícia encara no s'ha confirmat, ni tan sols en les xarxes socials, on el president sol telegrafiar les seves accions, encara que durant el seu recent viatge a Europa, Trump va assegurar que aquesta mateixa setmana anunciaria la seva decisió. Si es confirma la notícia, els EUA renunciarien al lideratge en la lluita contra el canvi climàtic, un dels grans desafiaments del nostre temps, i posaria en dubte el compromís adoptat per gairebé 200 països per reduir les emissions de diòxid de carboni i altres gasos contaminants. Només algunes nacions, com Nicaragua o Síria, van renunciar a firmar l'Acord de París del 2015.

Trump ha dit en més d'una ocasió que el canvi climàtic és “una estafa” i ha trufat la seva Administració amb alts càrrecs que neguen la influència humana en l'escalfament global. Però també ha enviat algun senyal contradictori respecte a aquesta qüestió. La setmana passada, el seu secretari d'Exteriors, Rex Tillerson, va afirmar que les posicions del president sobre això estaven “evolucionant”, cosa que va fer preveure a alguns que podria estar preparant un canvi de postura per a recolzar l'acord. Tant els líders europeus com del G-7, amb qui Trump es va reunir en la recent gira que va fer per Europa, el van pressionar perquè mantingués els compromisos amb el clima, però durant la cimera del G-7 el novaiorquès es va negar a fer una declaració per secundar explícitament el pacte, com li van demanar els seus socis internacionals.

'Axios' publica que la Casa Blanca està estudiant ara com procedir a la ruptura amb el tractat de les Nacions Unides. S'estudien dues opcions. Una sortida completa i formal, que podria necessitar fins a tres anys, o una de més immediata i extrema. Fonts de la Casa Blanca, citades pel 'New York Times', adverteixen que la decisió del president encara no és definitiva.

Notícies relacionades

Els EUA és el segon país més contaminant del planeta i amb Barack Obama en el poder van assumir el lideratge mundial en la lluita contra el canvi climàtic. El seu govern es va comprometre a París a rebaixar les seves emissions el 2025 entre un 26% i 28% respecte als nivells del 2005, un treball que ja havia començat. Trump va prometre en la campanya fer miques l'Acord de París. Els últims mesos ha repetit que les mesures per complir amb el compromís perjudiquen l'economia, particularment algunes de les regions on més suport electoral va obtenir, com les conques mineres de la serralada dels Apalatxes. Dins de la seva Administració hi ha divisió d'opinions. Figures com la seva filla Ivanka o el secretari d'Estat són partidaris de mantenir l'acord o com a molt renegociar-lo, però també n'hi ha d'altres amb posicions molt menys conciliadores, partidaris de portar fins a la màxima expressió el credo nacionalista i antiglobalista del president.

Si els EUA es retiressin de l'acord, el tractat seguiria vigent perquè ja ha sigut ratificat, però les conseqüències serien palpables, ja que eliminaria incentius perquè altres països que el recolzen amb reticència compleixin amb els seus compromisos. Alguns experts sostenen que, sense els EUA al capdavant, països en desenvolupament com l'Índia, Indonèsia o Malàisia podrien desvincular-se de l'acord o complir-lo només parcialment.