RELLEU A L'ELISI

Macron entra en el vesper de la reforma laboral a França

El president francès rep les organitzacions sindicals i patronals per iniciar la fase de concertació

Els sindicats exigeixen que la llei no s'aprovi de pressa a l'estiu

mbenach38564715 french president emmanuel macron  r  greets cgt labour union170523201302

mbenach38564715 french president emmanuel macron r greets cgt labour union170523201302 / POOL

5
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El president francès, Emmanuel Macron, es va reunir ahir a l’Elisi amb els representants de les principals organitzacions sindicals i patronals per donar el tret de sortida a la reforma del mercat laboral, un terreny minat que serà clau per mesurar l’èxit o el fracàs del seu mandat que s’acaba d’inaugurar.

    

El nou inquilí de l’Elisi pretén anar més lluny que François Hollande en la liberalització del mercat laboral, esquivant al mateix temps el risc d’una onada de manifestacions com la que va viure França el 2016 contra la llei de la ministra de Treball Miriam El Khomri.

    

Els sindicats es mostren reticents a un nou pas de rosca liberal, però el cap de l’Estat compta amb un context polític molt diferent del del seu predecessor. Per començar, a diferència d’Hollande, el projecte de reforma figura en el programa d’En Marxa! amb què Macron va concórrer a les eleccions presidencials.

    

A més, l’actual Executiu, liderat pel conservador Edouard Philippe, està ben armat per desactivar l’oposició procedent de les files de la dreta, mentre que el Govern de Manuel Valls va encarar la reforma molt debilitat pel motí dels parlamentaris socialistes contraris a la llei. Si al juny es compleixen els pronòstics i la formació del president, La República en Marxa, aconsegueix una còmoda majoria a l’Assemblea Nacional, la seva posició en resultarà reforçada.

ACCELERAR

El president vol accelerar el ritme i pretén finalitzar la fase de concertació a finals de l’estiu perquè la nova llei entri en vigor a la tardor, una vegada votada la llei d’habilitació que permetrà al Govern aprovar un decret sense passar per un llarg tràmit parlamentari.

  

 Ahir, durant tota la jornada, Macron va encadenar les reunions amb els dirigents dels principals sindicats (CFDT, CGT, FO, CFTC) i representants patronals (Medef, CPME i U2P). Va ser una primera presa de contacte, sense entrar de ple en el contingut de la reforma, més centrada en el mètode i el calendari.

 El president vol accelerar el ritme i pretén finalitzar la fase de concertació a finals de l’estiu perquè la nova llei entri en vigor a la tardor, una vegada votada la llei d’habilitació que permetrà al Govern aprovar un decret sense passar per un llarg tràmit parlamentari.

    

Ahir, durant tota la jornada, Macron va encadenar les reunions amb els dirigents dels principals sindicats (CFDT, CGT, FO, CFTC) i representants patronals (Medef, CPME i U2P). Va ser una primera presa de contacte, sense entrar de ple en el contingut de la reforma, més centrada en el mètode i el calendari.

    

El secretari general de la CFDT, Laurent Berger, va veure el president decidit a aplicar les mesures anunciades durant la campanya electoral, però obert al diàleg. El líder sindical li va demanar evitar mètodes expeditius, és a dir, que no es precipiti per tirar endavant la llei massa de pressa, abans de finals d’agost. «Des del meu punt de vista, és impossible perquè no hi haurà temps suficient per a la concertació», va assenyalar a la sortida de la trobada.

    

El número u de la CGT, Philippe Martínez, va dir que tenia la impressió que el calendari governamental podria ser més flexible, una cosa que va qualificar de «bona notícia». «L’agenda no és tan ràpida com jo creia. La data límit de finals d’agost o principis de setembre té pinta de no estar definida», va declarar Martínez a les escalinates de l’Elisi. La mateixa conclusió va treure el líder de Força Obrera (FO), Jean-Claude Maily, que va parlar d’«un marge de maniobra» perquè el calendari de la negociació s’ampliï i evitar així un decret en ple estiu.

    

El to va ser  molt diferent en el camp de les organitzacions patronals. Pierre Gattaz, president del Medef, la principal patronal francesa, creu que és «essencial» per generar confiança i desbloquejar el mercat laboral que la reforma es faci amb rapidesa. En qualsevol cas, l’Elisi va deixar clar que el calendari de la negociació està en mans del primer ministre, Edouard Philippe, i de la titular de Treball, Muriel Pénicaud. Tots dos rebran avui els agents socials.

    

El principi que regeix la reforma laboral de Macron és liberalitzar el mercat donant a l’empresa més poder per negociar la jornada laboral, la política salarial i les condicions laborals. A la pràctica, aprofundeix la línia iniciada per François Hollande reintroduint-hi aspectes que l’anterior president va suprimir en favor d’un consens amb els agents socials que no va aconseguir.

    

A falta de conèixer la lletra concreta del projecte de llei, els seus grans eixos passen per reforçar el paper negociador de l’empresa i limitar les indemnitzacions per acomiadament improcedent. Tots els sindicats, incloent-hi el reformista CFDT, que va recolzar la reforma d’Hollande, han avançat que aquest últim aspecte és una línia vermella.

Notícies relacionades

Per evitar una tardor calenta, l’Executiu podria tenir diversos asos a la màniga i fer algunes concessions, entre les quals hi hauria donar més pes als treballadors en els consells d’administració de les empreses o revisar a la baixa el nombre de llocs de funcionari que ha promès eliminar per aprimar els efectius de la funció pública. 

  

Las claves de la noticia

  • Prioritat als acords empresarials   Macron vol que els acords aconseguits al si de l’empresa tinguin prioritat sobre els sectorials. Encara que la  reforma no modificarà la  jornada laboral de 35 hores setmanals, es donarà a les empreses un marge de maniobra per flexibilitzar l’horari i establir el llindar a partir del qual es comptabilitzen les hores extres. Si empresa i treballadors es posen d’acord també podran pactar les condicions laborals i el salari.
  • Indemnitzacions Per satisfer una demanda recurrent de la patronal,  Macron vol establir un sostre  per a les indemnitzacions per acomiadament improcedent  en cas de litigi. Fins ara, quan  no hi ha acord, el cas és jutjat  en un òrgan paritari entre sindicats i patronal. Els empresaris es queixen que  amb el sistema actual és impossible avaluar el cost  de les indemnitzacions.
  • Referèndum  Gràcies a la reforma laboral d’Hollande, un acord empresarial firmat pels sindicats que representin més del 50% dels treballadors pot sol·licitar la celebració d’un referèndum sobre les condicions laborals. Macron preveu en la seva nova llei que aquesta consulta es pugui realitzar a iniciativa de l’empresa. Els sindicats s’hi oposen.