Les cinc primeres mesures de Macron

Els dos candidats a ocupar l'Elisi, el centrista Emmanuel Macron i la ultradretana Marine Le Pen, ja tenen a punt les primeres mesures que prendran a l'arribar a la presidència. Aquestes són les seves prioritats.

bgonzalez38280195 french presidential election candidate for the en marche mov170503201756

bgonzalez38280195 french presidential election candidate for the en marche mov170503201756 / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

1
Es llegeix en minuts

1.- Reforma laboral

El candidat centrista engegarà immediatament una reforma de les normes de treball que tindran com a objectiu “simplificar la llei laboral”. La reforma, que s'aplicarà legislant per decret, contempla, entre altres mesures, la reformulació radical del dret a l'assegurança de desocupació, així com del sistema de jubilacions, que actualment absorbeix el 14% del producte interior brut (PIB).

2.-  Lluita contra la corrupció

Macron ha anunciat que si és president el seu Govern elaborarà sense pausa una llei de moralització pública. El projecte contempla prohibir als parlamentaris contractar familiars o treballar com a consellers en l'empresa privada. Els ingressos dels diputats, que hauran de ser nets judicialment, seran fiscalitzats i totes les despeses hauran de ser justificades.

3.-  Accelerar la construcció europea

El líder d'En Marxa vol accelerar la construcció europea, debilitada pel ‘brexit’. Vol treballar en la refundació de la UE amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, fomentant i apuntalant l'eix francoalemany. Si arriba a la presidència, la primera cita en l'agenda internacional de Macron serà reunir-se amb Merkel, a més de visitar les tropes franceses a l'estranger, especialment els 3.500 soldats desplegats a Mali. Macron vol reforçar també amb 5.000 efectius l'agència europea Frontex.

4.-  Menys tràmits burocràtics per a les empreses

Notícies relacionades

Macron confia en l'empresa privada com a motor de l'economia, com la millor via per rellançar el creixement i crear ocupació. Així posarà immediatament en marxa mesures que ajudin a la “simplificació” administrativa que beneficiarien, sobretot, la petita i mitjana empresa.

5.- Reforma educativa

L'exministre d'Economia i ara candidat a l'Elisi posaria implantaria aquesta reforma el curs que ve, que afectaria principalment l'escola primària, amb una reducció significativa del nombre d'alumnes per classe. Un dels grans objectius de la reforma és lluitar contra el fracàs escolar i les desigualtats educatives.