LA NOVA ADMINISTRACIÓ DELS EUA

Fora de la bombolla, Trump no ha perdut l'atractiu

El mandatari manté un suport incontestable entre els seus votants 100 dies després de l'inici de la seva presidència

img 3747

img 3747 / Ricardo Mir de Francia

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Fa gairebé exactament un any, Randy Leatherman va anar amb el seu fill a l'aeròdrom de Hagerstown per veure l'únic candidat presidencial que va fer escala en aquest poble gran del nord-oest de Maryland. Feia calor i, des de les vuit del matí, centenars de persones van esperar a l'hangar. Alguns volien ser testimonis de la història; altres somiaven donar-li la mà a l'home que prometia dinamitar la política nord-americana i rescatar la soferta classe treballadora. Vuit hores després, la música va començar a eixordar i un helicòpter que acabava d'arribar de Nova York va aterrar sobre la pista repartint bufetades d'aire a ratxes. “Va ser com un concert de rock. ‘Quin xou’, li vaig dir al meu fill. És Donald Trump, està fet per ser president”, recorda Leatherman.

A la carretera, el magnat rarament decep. És mal educat, provocador i exagerat. D'aquella mena de persones que no permeten que res els espatlli una bona història. Ni tan sols la veritat. I aquell dia va dir “mentider” a Ted Cruz; “comunista” a Bernie Sanders; i “estafadora” a Hillary Clinton. “Quan mireu enrere pensareu que aquest ha sigut el vot més important de les vostres vides”, va dir Trump a la concurrència.

Després de vuit anys de presidència demòcrata, Leatherman havia trobat el seu home. Bomber retirat i agricultor en les seves estones lliures, és dels que es van sentir al·ludits quan Barack Obama va fustigar els obrers de l'Oest Mitjà industrial presentant-los com uns “amargats que s'aferren a les seves pistoles” i a les seves Bíblies. “Mai en la meva vida he trobat el candidat perfecte, però Trump s'hi acosta molt. M'encanta el personatge perquè el seu cor és al lloc correcte. Ha posat la nostra seguretat per sobre de tot”, diu al jardí de casa seva, on un cartell enumera a l'entrada els 10 manaments.

PRAGMATISME I HONESTEDAT

Fora de Washington, Nova York o Los Angeles, les bombolles del poder polític i econòmic del país, el president no ha perdut l'atractiu. Almenys, entre els que el van votar. El 93% dels votants de Trump aproven la seva gestió, segons una enquesta recent de la Universitat de Virgínia. És com si els dos extrems observessin la realitat des d'un prisma diferent. Per als seus seguidors, els canvis de posició del president no denoten falta de principis, sinó pragmatisme. Les seves ofenses a Twitter no són insults vergonyosos sinó les reaccions sense filtres d'un home honest; en els contactes amb Rússia no hi ha una fosca trama, sinó fum fabricat per la premsa.

Igual que Leatherman, Marilee Kearns és membre del comitè republicà d'aquest comtat de Washington, on Trump va obtenir el 64% dels vots. Enjoiada i alegre, comptable reconvertida en empresària del totxo, li va bé a la vida. Es veu d'una hora lluny. El populisme no és el seu fort. “Jo li donaria un notable”, diu després de demanar una coca-cola en una cafeteria. “Podria haver-ho fet millor en la reforma sanitària. El pla no estava tancat ni ben negociat, però Trump n'està aprenent, necessita temps”. Un cop dit això, li agrada gairebé tot el que ha fet: l'eliminació de regulacions, l'aprovació dels oleoductes, el nomenament d'un jutge conservador per al Suprem. “El tema de Rússia no m'interessa. Si de veritat haguessin descobert alguna cosa comprometedora ja l'haurien destruït”, diu Kearns.

GRANGERS I EMPRESARIS

Per ella, amb la sola presència de Trump a la Casa Blanca n'hi ha prou per “drenar el pantà”, la metàfora per netejar Washington utilitzada pel novaiorquès. Que no hagi pres mesures en aquest sentit, és el menys important. “Els pares fundadors no van concebre la presidència com un vedat reservat als polítics. Hi volien grangers i empresaris, gent disposada a servir abans de reprendre les seves carreres”.

Encara que el republicà arrasés en aquest comtat, la divisió social és palpable. Ho sap Jeff Zawatski, que va rebre una llarga llista d'amenaces a Facebook després d'alabar Trump en un diari britànic. Ara en culpa el missatger i fa fora de males maneres el periodista de la seva botiga d'antiguitats. En altres comerços, ningú vol parlar amb noms i cognoms: s'arrisquen a perdre la meitat de la clientela. “Aquest poble va passar una llarga travessia pel desert, però les coses estan millorant”, diu una dona a l'oficina de turisme. Ja no es fabriquen avions de guerra i es podria comprar droga amb relativa facilitat al centre de la ciutat, però Hagerstown té una facultat, un teatre amb l'orquestra simfònica de l'estat, una escola privada de belles arts. On hi havia òxid, creixen plantes regades amb carinyo.

POLÍTICA COMERCIAL

Notícies relacionades

Aquesta mateixa dona anònima dels fullets turístics parla del seu president amb ansietat i es disculpa per la imatge que està projectant al món. “Tant de bo que m'equivoqui…”, repeteix una vegada i una altra. “La imatge que tinc és la de Trump i Kim Jong-un cara a cara, amb el dit al botó nuclear”. Li tremola la veu, “tant de bo que m'equivoqui”. Però li agrada la seva política comercial. “Al ser empresari, l'entén millor que altres polítics”.

La vulnerabilitat d'uns és seguretat per a altres. Jim Lanning va veure el món pilotant avions; avui només és un vell de 88 anys que parla de la mort com si fos un veïna emprenyadora. “Jo ja estic per anar-me'n a l'altre barri, però és hora de tancar l'estúpida frontera. Estan entrant milions d'il·legals i viuen dels nostres impostos”. De la cartera en treu una foto seva amb Reagan, sinònim dels bons temps. “Aquest país se n'anava en orris. La premsa l'odia, però Trump ho està fent tot bé”. Un avió s'enlaira de la pista. Demà, malgrat tot, tornarà a enlairar-se.