REVÉS JUDICIAL A TRUMP

Trump veu "ridícul" el bloqueig d'un jutge a la seva ordre contra les "ciutats santuari"

L'ordre executiva està destinada a retirar els fons a les ciutats que es neguin a col·laborar amb les autoritats federals per deportar immigrants

zentauroepp38187408 file   in this tuesday  april 18  2017 file photo  president170426165359

zentauroepp38187408 file in this tuesday april 18 2017 file photo president170426165359 / Kiichiro Sato

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA GONZÁLEZ

El president dels Estats Units, Donald Trump, va qualificar ahir de «ridícul» el bloqueig d’un jutge a la seva ordre executiva de negar fons a les ciutats que rebutgin col·laborar amb les autoritats federals en la deportació d’immigrants, és a dir, les conegudes com a ciutats santuari. El jutge que va bloquejar la iniciativa, William Orrick, ha aconseguit frenar-la només temporalment, ja que el Govern nord-americà està disposat a recórrer al Tribunal d’Apel·lacions del Districte Novè, la institució jurídica immediatament anterior al Tribunal Suprem. El mateix tribunal va ser l’encarregat, temps enrere, de paralitzar una altra de les iniciatives antiimmigració de Trump, concretament la que prohibia als passatgers d’una sèrie de països musulmans entrar als Estats Units.

«¡Ens veiem a la Cort Suprema!», va avançar el president al seu compte personal de Twitter després de qualificar de «ridículs» els dos bloquejos del jutge a dues de les seves ordres executives. En la seva sèrie de tuits, Trump va assegurar que el tribunal d’apel·lacions del districte novè té «un rècord terrible» pel que fa a decisions preses i posteriorment anul·lades, «de prop del 80%».

Notícies relacionades

En el document en què justifica la seva decisió, el jutge Orrick assenyala que l’ordre executiva que va firmar Trump en la seva primera setmana en el poder, la de les ciutats santuari, viola la Constitució perquè és el Congrés, i no l’Executiu, l’encarregat d’aprovar el pressupost, i el president no pot arrabassar fons a entitats locals.

«Regal» als criminals

La decisió del jutge Orrick, nomenat per Barack Obama el 2012, no ha agradat gens a la Casa Blanca. «La resolució errònia d’aquest jutge de San Francisco és un regal a les bandes criminals i als càrtels al nostre país, que apodera les pitjors formes de tràfic de persones i explotació sexual i posa en risc milers de vides innocents», va apuntar en un comunicat dimarts a la nit.

La resolució afecta les prop de 200 ciutats santuari que protegeixen de la deportació els immigrants, entre les quals figuren grans urbs com Los Angeles, Chicago i Nova York, governades per l’oposició demòcrata. El Govern de Trump no ha reculat i ha anticipat que mentre avança el procés judicial perseguirà les ciutats santuari amb «tots els recursos legals».

La ciutat de San Francisco i el seu comtat de Santa Clara, que inclou la ciutat de San José i Silicon Valley, havien demandat el Govern de Trump per considerar que l’ordre executiva del president causa un mal «irreparable» al poble nord-americà i al «teixit mateix» del seu Govern. El comtat de Santa Clara, per exemple, va argumentar que el 35% del seu pressupost anual depèn dels fons del Govern federal, que li atorga 1.700 milions de dòlars, i l’ordre de del president Trump li impedeix planificar en què gastar els milions de dòlars que rep cada dia.