Trump anuncia la rebaixa fiscal més gran a les empreses de les últimes dècades als EUA

El president abaixarà del 35% al 15% l'impost de societats, una taxa molt similar a la de països com Irlanda

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / WASHINGTON

Tres dies abans de complir els 100 dies en el poder, el president dels Estats Units, Donald Trump, va donar a conèixer ahir el seu esperat pla de reforma fiscal. El secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, va anunciar que el projecte que el cap de la Casa Blanca enviarà al Congrés comportarà «una de les retallades més grans d’impostos» de la història dels EUA, i va afegir que espera que obtingui un ampli suport. Mnuchin va confirmar que el pla inclou una dràstica reducció de l’impost de societats, del 35% al 15%.

La taxa anual del 35% en l’impost de societats vigent als Estats Units és una de les més elevades dels països que formen part de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), encara que en la pràctica resulta sovint bastant inferior, a causa de les diferents exempcions i deduccions que es poden aplicar. La reducció impositiva, si finalment és aprovada pel Congrés, col·locarà la fiscalitat nord-americana gairebé al nivell d’Irlanda, un dels països als quals s’ha acusat de practicar el dumping fiscal i on l’impost de societats és del 12,5%. A Espanya és del 28%.

El pla donat a conèixer ahir i entregat als periodistes ocupa tot just una pàgina i esbossa «principis bàsics» que hauran de ser detallats més endavant. Els trams per als treballadors passaran de set a tres (10%, 25% i 35%) –fins ara, el tipus màxim era del 39,5%–, s’eliminarà l’impost de successions i s’oferiran deduccions per a l’atenció a nens. Hi haurà altres deduccions per a les declaracions de la renda individuals.

PROMESA DE CAMPANYA / Així mateix, s’aplicarà un impost per a la repatriació de beneficis de les grans empreses a l’estranger, a «una taxa molt competitiva» que Mnuchin va eludir concretar i que s’abonarà una sola vegada.

 Trump, que va assumir les seves funcions el mes de gener passat, va prometre en el transcurs de la campanya electoral reformar els impostos i disminuir la càrrega fiscal sobre les empreses i les famílies, amb l’argument que aquesta reducció servirà per rellançar el creixement econòmic.

En una entrevista amb l’agència Associated Press, divendres passat, el president dels EUA va insistir que el seu projecte de reforma fiscal constituirà «la reducció més gran d’impostos de tots els temps». Cotejant les dades, aquesta afirmació de Trump resulta discutible, però certament és la més gran des de 1986, quan el llavors president, el també republicà Ronald Reagan, va portar a terme l’última revisió a fons del sistema d’impostos.

Un dels riscos és que una reducció tan radical d’impostos com la que proposa Trump acabi obstaculitzant el seu propòsit de reduir el dèficit pressupostari, una altra de les promeses electorals de l’ara cap de la Casa Blanca. Alguns congressistes republicans són molt reticents a una proposta que incrementi el deute. Segons els càlculs del Tax Policy Center, un gabinet d’anàlisi de tendència liberal, el pla que va anunciar Trump durant la campanya afegiria almenys set bilions de dòlars al deute federal en el termini d’una dècada.

Per això, i encara que els republicans disposen del control de les dues cambres del Congrés (la Cambra de Representants i el Senat), algunes parts del projecte podrien trobar dificultats en el legislatiu. De moment, el president de la Cambra de Representants, el republicà Paul Ryan, un dels màxims defensors de la reestructuració fiscal, ha donat una bona acollida al pla. «N’hem vist un esborrany i ens agrada molt», va manifestar en una trobada amb lobbistes.

Notícies relacionades

ACCELERACIÓ DE L’ECONOMIA / En qualsevol cas, Mnuchin ha insistit que la reducció d’ingressos per la via impositiva quedarà compensada per l’acceleració de l’economia. «El president, jo mateix i altres creiem fermament que podem aconseguir un ritme sostenible de creixement del 3%. Això és perfectament assolible i la reforma fiscal és un element essencial per aconseguir-ho, així com la reforma de la normativa reguladora», ha assenyalat el secretari del Tresor.

S’ha de tenir en compte que el pla que va esbossar ahir l’Administració de Trump sembla més limitat que la reforma global dels impostos que els republicans fa temps que estan discutint. Una de les propostes que era més controvertida sembla que ha desaparegut del pla: és el denominat impost d’«ajust fronterer», que aplicaria un aranzel a les importacions.