GUERRA A SÍRIA

Bravos i cautela entre els opositors a Assad després de l'atac dels EUA

L'Exèrcit Lliure Sirià anima Washington a ampliar la intervenció militar, mentre que diversos grups gihadistes es pronuncien de manera menys entusiasta

 

  / REUTERS / RODI SAID

3
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Acollida molt variada entre els diferents grups rebels sirians als bombardejos nord-americans contra el règim de Damasc. L’Exèrcit Lliure Sirià (ELS), principal grup armat opositor al president Baixar al-Assad, va celebrar l’atac a la base militar de Shayrat, una acció davant la qual, no obstant, els grups gihadistes opositors van reaccionar amb més prudència.

L’ELS (una aliança de grups rebels) va publicar un comunicat en què mostra el seu suport a l’atac de Washington, al mateix temps que li exigeix que la seva «responsabilitat» no s’acabi amb aquesta acció. Segons el grup rebel, el bombardeig nord-americà constitueix «el punt de partida correcte» de cara a trobar «una solució justa» per a la guerra. «Veiem que la responsabilitat dels EUA segueix sent gran», continua el text, en què es demana que l’acció militar s’ampliï per prevenir la utilització d’armes prohibides per part de Damasc, en referència a l’atac amb armament químic a Khan Shaykhun que dimarts va causar la mort d’un centenar de civils.

POR DE REPRESÀLIES

Així mateix, l’ELS va destacar que el grup necessita suport polític i militar per plantar cara al Govern d’Assad, del qual tem represàlies contra civils després del bombardeig dels EUA. «Encara que arriba tard, és un moviment valent i fort i una prova real que el nou Govern dels Estats Units vol combatre el terrorisme real representat pel terrorisme d’Estat d’Assad», va afirmar un dels seus portaveus, Essam al-Reis. «Recolzem qualsevol acte que protegeixi els civils i dissuadeixi Assad i els seus aliats de cometre crims», va dir el portaveu de la Comissió Suprema per a les Negociacions (CSN), Salem al-Muslit, en un comunicat.

Per part de la Coalició Nacional Siriana –recolzada per l’ELS–, el seu representant especial per als Estats Units i l’ONU, Najib Ghadbian, va declarar a la cadena qatariana Al-Jazira: «Són uns bons primers passos, però ens agradaria que formessin part d’una estratègia més gran que posés fi a les massacres i a la impunitat, i en algun moment esperem que portin a un tipus de transició política» a Síria.

Una resposta menys entusiasta va ser la del veterà opositor George Sabra: «La veritat és que, militarment, si només és aquest bombardeig, no significa res». En la mateixa línia es va pronunciar un altre opositor, el líder polític del grup salafista Jaysh al-Islam, Mohammad Al·luix, que va opinar que «una base aèria no és suficient. N’hi ha 26 més que tenen els civils com a objectiu». Cosa que va ser interpretada com una resposta cautelosa i sense entusiasme pel mitjà digital especialitzat en gihadisme SITE Intelligence Group.

BENEFICIÓS PER A L'EI

Per la seva banda, el clergue musulmà Abu Mohammad Maqdisi, considerat inspirador d’Al-Qaida, va assenyalar que l’atac dels EUA «no és més que una ploma» en comparació amb els soferts de mans nord-americanes en terres musulmanes i que alegrar-se per això és com alabar  «un assassí professional». L’Estat Islàmic (EI) no va emetre cap reacció oficial, encara que diversos analistes consideren que atacar l’Exèrcit sirià beneficiarà aquest grup gihadista. Poc després que es conegués l’atac, una vinyeta que va circular per les xarxes socials mostrava el líder de l’EI, Abu-Bakr al- Bagdadi, abraçat al president nord-americà, Donald Trump, a qui donava les gràcies.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, Damasc considera «terroristes» tots els alçats en contra seu. Així, el ministre sirià d’Informació, Mohammad Ramez Turjman, va destacar que «l’agressió dels Estats Units a Síria va en suport d’organitzacions terroristes després de les greus pèrdues sofertes a mans dels herois de l’Exèrcit i les Forces Armades», segons l’agència governamental Sana.

En un comunicat, la presidència siriana va afirmar que l’«acte vergonyós» que suposa l’atac dels Estats Units «fa augmentar la determinació de Síria en la seva lluita contra el terrorisme».