Els EUA van llançar una pluja de Tomahawks contra una base aèria del règim sirià

Dos destructors nord-americans han disparat 59 míssils Tomahawk sobre la base militar de Shayrat, a la província de Homs

El règim de Damasc assegura que el bombardeig ha matat almenys nou civils, entre ells quatre nens

 Imatge del llançament d’un míssil contra una base siriana des del ’USS Ross’, aquesta matinada.

 Imatge del llançament d’un míssil contra una base siriana des del ’USS Ross’, aquesta matinada. / HANDOUT (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Cap a les 4.45 de la matinada (3.45 a Espanya) d'aquest divendres, una pluja de míssils Tomahawk llançats per dos destructors de la Marina nord-americana ha començat a caure sobre la base militar de Shayrat, a la província siriana de Homs.

La instal·lació és el lloc des del qual, segons Washington, van sortir els avions sirians que presumptament van bombardejar amb gas sarín la localitat de Jan Sheijun dimarts passat i van matar 87 persones, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH), entre elles diversos nens, i en van ferir més de 300.

Les forces dels EUA han disparat 59 míssils des dels destructors 'USS Ross' i 'Porter', situats al Mediterrani, en el primer atac militar que els nord-americans llancen contra el règim del president sirià, Baixar al-Assad, i que segons Damasc ha matat almenys nou persones, entre elles quatre nens.

Fins ara, el Pentàgon, que ha facilitat imatges del bombardeig, només havia conduït a Síria operacions contra els gihadistes de l'Estat Islàmic.

IMATGES DELS DANYS

Washington ha indicat que va bombardejar “avions, hangars, rampes d'enlairament de la base, punts de proveïment de combustible, munició, sistemes de defensa i radars” de la base de Shayrat, situada a uns 25 quilòmetres de la ciutat de Homs. La instal·lació militar cobreix una zona de més de 8 quilòmetres quadrats i disposa de dues sortides per a avions, diversos edificis i magatzems.

La televisió russa ha difós imatges que suposadament mostren els danys causats pels bombardejos nord-americans a la base de Shayrat. En el vídeo es poden veure cràters i marques profundes provocats per l'impacte dels míssils. Segons informacions russes, almenys nou avions han sigut destruïts.

A les instal·lacions hi havia personal militar de Síria i Rússia. L'Exèrcit sirià ha confirmat que sis militars van morir en l'atac, però l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH), oenagé amb seu a Londres i activistes a Síria, va elevar la xifra de víctimes militars a set, entre elles un comandant.

Els russos van ser evacuats de la base perquè els EUA van avisar prèviament Rússia del bombardeig, segons ha assenyalat el Pentàgon i ha confirmat posteriorment el Kremlin.

POBLES AFECTATS

L'agència siriana oficial SANA ha assegurat que l'atac no s'ha limitat a la base sinó que ha afectat les poblacions d'Al-Shayrat, molt pròximes al complex militar, i ha causat víctimes civils.

SANA també ha informat que l'atac amb Tomahawks -el tipus de míssils que van iniciar la primera guerra del Golf el 1991- ha destruït diverses vivendes d'aquests pobles. Els Tomahawks utilitzats en el bombardeig són míssils sofisticats que poden canviar de direcció a l'aire, característica que els dona la capacitat d'actuar a vegades com a drons (avions no tripulats).

Notícies relacionades

El règim de Damasc ha qualificat l'atac d'acte "irresponsable" i "imprudent" que revela "ceguesa política i militar" davant la realitat. En un comunicat, la Presidència siriana ha dit que Washington s'ha deixat arrossegar ingènuament per "una campanya de propaganda falsa", en al·lusió a l'atac químic a Jan Sheijun, atribuït al Govern sirià. 

La propaganda, segons el règim de Damasc, va alimentar l'"arrogància" dels EUA i els va portar a cometre una "orgia política i militar imprudent" i a mantenir la seva política d'"atacar països, sotmetre pobles i intentar controlar el món".