El jutge embarga els propietats de la família Assad a Marbella per blanqueig

L'operació se centra en els negocis de Rifaat Assad, oncle de l'actual president

La guàrdia civil ha realitzat 15 registres i bloquejat un centenar de comptes

jgblanco37924732 marbella 04 04 2017 operacion de la guardia civil en marbell170404114858

jgblanco37924732 marbella 04 04 2017 operacion de la guardia civil en marbell170404114858
Rifaat al-Assad, oncle de l’actual president de Síria ha creat un autèntic imperi al nostre país.

/

1
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha embargat propietats a Puerto Banús i Marbella per valor de gairebé 700 milions d'euros a la família de Rifaat Assad, oncle de l'actual president de Síria, Baixar al-Assad, per un delicte de blanqueig de capitals. En l'operació, la guàrdia civil ha realitzat 15 registres i s'han bloquejat comptes corrents de 16 persones vinculades a Rifaat Assad i de 76 empreses.

Rifaat al-Assad va ser vicepresident de Síria quan governava el seu germà, Hàfiz al-Assad, pare de l'actual president. Als anys 80 el seu germà i llavors president el va expulsar del país, per temor que organitzés un cop d'estat contra ell, i existeixen indicis que per a això li va entregar més de 300 milions de dòlars procedents de les arques de l'estat.

Amb aquests diners va recalar a França, on el 1984 va començar a comprar propietats immobiliàries. La investigació oberta per les autoritats franceses va permetre concloure que aquesta fortuna, procedent de malversacions de fons públics la va utilitzar per al seu profit personal i en perjudici de l'Estat sirià. Va acumular un patrimoni immobiliari a França, Curaçao, Liechtenstein i Luxemburg. 

Els investigadors francesos van acreditar que part del parc immobiliari va acabar a Marbella. El 2016, la justícia francesa li va imputar encobriment de desviament de fons públics, blanqueig en banda organitzada i treball dissimulat en banda organitzada.

503 PROPIETATS A ESPANYA

La investigació oberta a Espanya ha permès localitzar 503 propietats de Rifaat Assad i els seus familiars, entre places de garatges, vivendes vacacionals, apartaments d'un hotel de luxe, finques rústiques, etc. Gairebé totes a Puerto Banús i Marbella. 

Notícies relacionades

Entre elles destaca la finca anomenada 'La Máquina', de més de 33 milions de metres quadrats i que ocupa un terç de la localitat de Benahavís, valorada en 60 milions d'euros. El patrimoni total immobiliari localitzat a Espanya arriba als 691 milions d'euros. Les propietats han sigut embargades pel jutge José de la Mata.

Entre les persones físiques investigades hi ha dues de les dones oficials de Rifaat al-Assad, sis dels seus fills, algunes nores i un espanyol, que figura com a administrador de l'empresa que representa la majoria de les mercantils estrangeres de la família. Les diligències es van iniciar el desembre del 2016, en virtut d'una denúncia de Fiscalia de l'Audiència Nacional.