ATEMPTAT A LA SEGONA URBS RUSSA

L'autor de l'atemptat de Sant Petersburg és un jove del Kirguizistan

Els serveis secrets identifiquen Akbarzhon Djaliliv, nascut a la ciutat d'Oix el 1995, com el terrorista del metro

 

  / VK.COM

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Un jove nascut al Kirguizistan podria ser l'autor de l'atemptat del metro de Sant Petersburg que aquest dilluns ha causat 11 morts i algunes desenes de ferits, segons han informat els serveis secrets d'aquesta república centreasiàtica.

"Probablement, l'autor de l'atemptat terrorista del 3 d'abril és un ciutadà del Kirguizistan actualment nacionalitzat rus", ha dit a Interfax a Bixkek el portaveu del servei de seguretat de la república, Rajat Sulaimanov.

El sospitós ha sigut identificat com a Akbarzhon Djaliliv, nascut a la ciutat d'Oix el 1995, ha dit el portaveu, que ha assenyalat que treballen estretament amb els serveis de seguretat russos. 

CAÇA AL TERRORISTA

Anteriorment, el servei de seguretat de la república centreasiàtica del Kazakhstan va informar també que estava treballant activament amb l'FSB rus per localitzar els culpables de l'atemptat.

El vicedirector d'aquest servei kazakh, Nurgali Bilisbekov, va desmentir, no obstant, que el terrorista fos un ciutadà del Kazakhstan, Maxim Arishev, nascut el 1996. "Aquesta informació no es correspon amb la realitat", va dir.

Sant Petersburg s'ha llevat avui de dol mentre les autoritats russes continuen buscant els culpables del sagnant atemptat i sembla obrir-se pas la pista de l'Àsia Central.

Les banderes onegen a mig pal a la segona ciutat russa, on s'han decretat tres dies de dol, però la normalitat ha tornat en part al reobrir aquest matí la totalitat de les línies del metropolità, segons ha informat en un comunicat l'oficina del governador.

El president rus, Vladímir Putin, que ahir es trobava justament a Sant Petersburg en el moment de l'explosió, va dipositar una ofrena floral a última hora davant l'improvisat lloc d'homenatge a les víctimes on desenes de ciutadans havien col·locat flors i espelmes.

L'atemptat va tenir lloc dilluns poc abans de les 15.00 hora local (12.00 GMT) i el Comitè Nacional Antiterrorista (CNA) va elevar a última hora a 11 la xifra de morts i a 45 els hospitalitzats, 13 d'ells en estat greu.

NO VA PARAR AL TÚNEL

L'explosió va tenir lloc entre dues cèntriques estacions, "Tejnologuicheskiy Institut" i "Sennaya Ploschad" de la línia blava del metropolità, però el maquinista del comboi afectat no va parar al túnel i va seguir fins a la primera estació, cosa que va facilitar les tasques de salvament i evacuació.

Un altre artefacte explosiu casolà va ser desactivat pels artificiers a l'estació de metro "Ploschad Vosstania", a prop de la principal estació de trens de la ciutat (Moskovskiy).

Ahir es va informar que les càmeres de seguretat del metro van captar la imatge d'un dels suposats organitzadors de l'atemptat, un home de mitjana edat amb barba i gorra negres i aspecte de clergue musulmà, però posteriorment es va descartar aquest sospitós.

Notícies relacionades

Els últims atemptats terroristes en territori rus van ser comesos per la guerrilla islamista de Txetxènia, república caucàsica russa el president de la qual, Ramzan Kadírov, va qualificar ahir l'explosió de "monstruosa".

Però el 2015, l'Estat Islàmic va acabar amb la vida de 217 turistes russos al fer esclatar un avió de passatgers poc després de sortir d'Egipte.