la nova administració dels EUA

La Casa Blanca amenaça amb retirar fons públics a les "ciutats santuari"

El fiscal general dels EUA insta les autoritats locals a detenir els immigrants indocumentats

mbenach37841931 stx03 washington  estados unidos   27 03 2017   el fiscal ge170327223451

mbenach37841931 stx03 washington estados unidos 27 03 2017 el fiscal ge170327223451 / SHAWN THEW

1
Es llegeix en minuts

El fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, ha instat aquest dilluns les anomenades "ciutats santuari" a tornar a col·laborar amb les autoritats federals per detenir i deportar els indocumentats i els immigrants que hagin comès algun crim.

"Quan les ciutats i els estats es neguen a ajudar-nos a fer complir les lleis, el nostre país és menys segur. Aquestes polítiques no poden continuar", ha afirmat Sessions, que ha aparegut per sorpresa en la roda de premsa diària de la Casa Blanca.

"No deportar els immigrants que han sigut condemnats per crims posa totes les nostres comunitats en risc", ha afegit el fiscal general.

Sessions ha anunciat que els estats, comtats i ciutats que busquin subvencions del Departament de Justícia hauran de demostrar que compleixen les lleis federals i persegueixen els immigrants que han comès crims o que van arribar al país de manera irregular.

Les subvencions del Departament de Justícia inclouen fons per a l'entrenament de la policia local i partides econòmiques per a l'adquisició de nous equips, com càmeres corporals que els agents porten a l'uniforme. "Simplement hem arribat al final d'aquesta política", ha dit Sessions.

ORDRE EXECUTIVA

Notícies relacionades

El president dels EUA, Donald Trump, va firmar al gener una ordre executiva per ressuscitar els programes de cooperació entre la policia local i les autoritats migratòries i per interrompre la concessió de certs fons federals a les anomenades "ciutats santuari", definició que inclou unes 200 urbs, comtats i altres jurisdiccions als EUA que protegeixen immigrants de la deportació.

Líders d'aquestes "ciutats santuari", com l'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, han rebutjat les propostes de Trump i han assegurat que les seves ciutats seguirien sent un "santuari". Les "ciutats santuari" es neguen a informar el Govern de l'estatus migratori dels detinguts per evitar-ne la deportació.