LLUITA ANTIGIHADISTA A CATALUNYA

L'Estat Islàmic llança les seves xarxes de captació sobre les dones

Els Mossos d'Esquadra segueixen de prop tots els retornats detectats pels serveis d'intel·ligència europeus

Durant el 2016 s'han detectat 40 referències a Al-Andalus en missatges de propaganda gihadista

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

La Comissaria d'Informació dels Mossos d’Esquadra ha detectat a Catalunya que les xarxes de captació de l'Estat Islàmic s'interessen cada vegada més per les dones, segons ha pogut EL PERIÓDICO. Aquest diari va publicar fa pocs dies els fragments d'una conversa entre un captador i una catalana en què ell li deia literalment: "Entres en una reunió i comences a matar a sac". Dimecres passat van ser arrestats a Roda de Ter (Osona) dos marroquins que havien reclutat dues dones joves més amb el mateix propòsit. Dos exemples que il·lustren la tendència observada per la vigilància antigihadista de la policia catalana. 

La capacitat que té l'Estat Islàmic de mutar la seva estratègia per atemptar "no té cap comparació" en el món, avisen fonts d'Informació. Al-Qaida buscava objectius que requerien mesos de planificació, com el comès contra les Torres Bessones de Nova York. L'Estat Islàmic vol atacar Europa de qualsevol manera per generar "ressò en els mitjans de comunicació". Per fer-ho hi ha les xarxes de captació, per convèncer ciutadans europeus -la majoria amb arrels islàmiques- que han de matar indiscriminadament, de la forma més pràctica, com ja han fet a Niça, a Berlín o aquest dimecres a Londres, en què l''arma' han sigut camions, o un tot terreny, per atropellar una multitud de civils. Amb aquesta idea, ara volen reclutar les dones. 

"OBLIDEU-VOS DEL VEL"

"Ens posa més nerviosos un musulmà amb barba que de sobte s'afaita que 50 dones amb vel", explica un agent de l'Àrea Central d'Informació. La segona cosa no diu res. La primera indica que alguna cosa està canviant en la seva conducta. "Oblideu-vos del vel", aconsella. El primer que farà una dona que s'hagi radicalitzat serà "treure-se'l". La ‘takiyya’, traduïble com a 'estratègia de dissimulació', permet als gihadistes que es disposen a atemptar fer coses prohibides, com consumir alcohol o, en el cas de les dones, treure's el vel. Aquest concepte no s'inclou a l'Alcorà i es considera una "heretgia" dins del món islàmic, subratllava fa alguns mesos José María Gil Garre, expert de l'International Security Observatory (ISO), en una conferència recollida per Europa Press. Tot i així, els gihadistes apliquen la 'takiyya'.

LA TRAMPA SENTIMENTAL

A Catalunya s'ha observat que els captadors busquen dones que tinguin un passat musulmà i s'esforcen a reactivar-lo, per explotar el concepte del que ells anomenen "retornats a la fe", detallen fonts policials.

David Garriga, analista en terrorisme gihadista, descrivia en una conferència recent organitzada a Barcelona per EuroCop que una tàctica recurrent de reclutament és convèncer els joves desarrelats que són "especials". "No t'he preguntat el teu nom, t'he preguntat qui ets, i ets l'elegit", recitava parafrasejant una tècnica observada en converses de captors. Joan Antón Mellón, catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB), explica que l'"èpica" del discurs de l'Estat Islàmic aconsegueix enredar-los perquè els ofereix l'oportunitat "de transcendir" i de "liderar una protesta".

Per a les dones utilitzen sovint una altra via: el festeig sentimental. Es fixen en "solteres i joves" que no tinguin "antecedents" perquè no apareguin al radar de la policia. Les "sedueixen" però no volen convertir-les en la seva parella, tan sols en un instrument per matar. 

ANÀLISI DEL RISC

Un atemptat a Catalunya, i a la resta d'Europa, és probable, encara que no consta cap amenaça concreta. El Gabinet de Coordinació Antiterrorista es reuneix setmanalment des de la matança comesa contra la revista francesa 'Charlie Hebdo' per analitzar la situació. Valoren la informació dels serveis d'intel·ligència europeus, de les investigacions dels seus agents sobre el terreny i, també, de les alarmes que salten a internet. 

Durant el 2016 es van trobar 40 referències a "Al-Andalus" en missatges difosos per l'aparell propagandístic de l'Estat Islàmic. També van detectar l'aparició d'una icona com la Sagrada Família en un "fotomuntatge" que proposava objectius a gihadistes disposats a atemptar. Els Mossos busquen en la dark web, en xarxes socials com FacebookYoutube o Twitter (aquestes companyies han acordat el 2017 rastrejar i eliminar continguts amb apologia gihadista) i en publicacions afins com ‘Inspire’, ‘Dabiq’ o ‘Rumiyah’. Aquesta última va publicar un reportatge amb instruccions per portar a terme atropellaments com el de Niça o Londres.

De tots els aspectes que es revisen per mesurar el risc d'un atac, pocs preocupen tant com la presència de retornats. 

POR ALS RETORNATS

Els Foreign Terrorists Fighters (FTF) són ciutadans que -fins i tot sent aliens a les guerres de Síria o l'Iraq- han viatjat allà per enrolar-se amb l'Estat Islàmic. Molts hi han mort. Però altres han tornat als seus països d'origen. Es té constància d'uns 2.000 retornats, la majoria a Bèlgica i a França. Segons el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), a Espanya n'hi ha uns 200. Una bona colla estan a Catalunya. Tots estan "sota seguiment policial", encara que "no detinguts" per "diverses raons", segons ha pogut saber aquest diari. 

Notícies relacionades

Els retornats preocupen perquè podrien haver tornat amb instruccions de "dormir" una temporada i després "atemptar" a Catalunya. Inquieten també perquè poden ser un "pol d'atracció" que faciliti el reclutament de nous gihadistes, joves que es deixin impressionar per l'"aurèola del guerrer". 

El retrocés de l'Estat Islàmic a la frontera amb Turquia, a Síria o a l'Iraq no significa que la seva amenaça tingui els dies comptats. Perquè no solament no redueix el risc d'atacs, en molts sentits, l'agreuja. El setembre del 2014 els seus líders van donar l'ordre d'elegir 'soft targets' (objectius més assequibles) i atemptar contra Occident de la forma que resulti possible. Una instrucció que, com estan comprovant els Mossos, també envien a les dones.