LA NOVA ADMINISTRACIÓ DELS EUA

Humiliant derrota de Trump en la lluita contra l''Obamacare'

La rebel·lió dels republicans força el president a demanar que se suspengui una votació al Congrés

La proposta del mandatari era insuficient per als ultraconservadors, agrupats en el 'Freedom caucus', amb vincles amb el Tea Party

zentauroepp37803948 us president donald trump l arrives on stage for a greek i170324202241 / MANDEL NGAN

zentauroepp37803948 us president donald trump  l  arrives on stage for a greek i170324202241
zentauroepp37803853 u s  house speaker paul ryan  r wi  departs following a meet170324202248

/

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El dia de juny del 2015 en què va anunciar la seva candidatura a president Donald Trump va declarar: «He observat els polítics. Hi he negociat tota la vida. Si no pots aconseguir un bon acord amb un polític, certament no ets gaire bo». Ahir, 64 dies després d’haver arribat al Despatx Oval, arran d’un estrepitós fracàs en la seva primera gran mesura legislativa les seves arrogants paraules se li giren en contra.

Trump no ha aconseguit unir els representants del seu propi partit perquè deixaran anar al Congrés la proposta de llei amb la qual es pretén revocar i reemplaçar la reforma sanitària de Barack Obama, la iniciativa que els republicans han demonitzat des que va entrar en vigor ara fa set anys i que per fi podien atacar al comptar amb el control de les dues cambres i de la Casa Blanca.

Els seus suposats dots com a artista de la negociació s’han evaporat davant les complexitats de les realitats polítiques de Washington, i també, sobretot, de les diferents ales que componen el Partit Republicà. I després de diversos dies d’esforços tan frenètics com infructuosos, s’ha vist amb l’obligació de demanar en l’últim moment a Paul Ryan, l’speaker de la Cambra baixa, que suspengués una votació prevista sobre la iniciativa legislativa.

A Trump no li han servit de res tàctiques que han inclòs pressions i un desafiament que potser és útil als seus casinos però que no ha impressionat els congressistes. I tot i que finalment ha perdut aquest ultimàtum –va instar Ryan a suspendre la votació i va evitar la humiliació total de perdre-la–, el que ha passat no només representa el cop més fort a la seva jove presidència, més que simbòlic, sinó que posa en qüestió la seva capacitat per treballar en el futur amb els republicans al Congrés per tirar endavant altres prioritats de la seva agenda.

DECLARACIONS

En unes declaracions per telèfon fetes a 'The Washington Post', el mateix Trump va donar la notícia. «L’hem retirat», va dir i també va declarar: «No en culpo Paul». Això representa una exoneració de Ryan, que va redactar la polèmica proposta de llei que no ha acontentat ni republicans ultraconservadors i de tendències llibertàries ni els més moderats. Va ser Ryan qui aparentment va convèncer el president que fes d’aquesta la seva batalla prioritària, malgrat que no estaven a punt per guanyar-la, una cosa que molts observadors i rivals polítics, com és el cas de la líder de la minoria demòcrata a la Cambra baixa, Nancy Pelosi, van definir com «un error de principiant».

 Ryan va comparèixer davant la premsa i va reconèixer la «decepció». «Hi hem estat molt a prop, però no hi hem arribat», va dir, apuntant també a les «dificultats de passar de partit d’oposició a partit de govern». «Necessitem temps per reflexionar (sobre) com hem arribat aquí», va declarar.

Notícies relacionades

La seva proposta va ser controvertida des del primer moment. Era insuficient per als ultraconservadors, agrupats en el 'Freedom Caucus', un grup amb vincles amb el Tea Party i que només accepta ni més ni menys que la revocació absoluta de la reforma de l’Administració Obama. Ha sigut en aquests congressistes que Trump ha centrat els seus esforços de lobby (encara que en total ha parlat en persona o per telèfon amb 120 dels representants) i per a qui el president havia fet més concessions, al treure fins i tot de la nova llei provisions bàsiques de les assegurances mèdiques com ara la cobertura d’emergències, de salut mental o d’atencions a la maternitat.

Ni tan sols amb aquests regals havia aconseguit convèncer-los, però, a més, al fer aquestes concessions als ultres Trump havia anat fent insostenible recolzar la proposta de llei per a molts moderats. Aquests temen que els votants els passaran factura si recolzen les retallades en atenció, cobertura i ajudes econòmiques que té la proposta de llei i que afectaran sobretot les persones d’ingressos més baixos.