Ivanka Trump, la dona més poderosa de Washington

La filla gran del president dels EUA tindrà oficina a l'ala oest i accés a informació classificada

Sense càrrec oficial ni salari ni adscripció "voluntària" a controls, el seu ascens planteja conflictes ètics i d'interès

Ivanka Trump, la dona més poderosa de Washington

© Kevin Lamarque / Reuters (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

A la Casa Blanca de Donald Trump no hi ha primera dama a l’ús, donada la reticència de Melania a fer aquest paper. Però sí que hi ha una primera filla que promet portar el poder d’un fill presidencial a cotes mai vistes abans. Dilluns passat es va confirmar que Ivanka Trump, la segona dels cinc fills del mandatari i la seva confident més pròxima i influent, tindrà una oficina a l’ala oest, rebrà carta blanca per accedir a informació classificada i disposarà de dispositius de comunicació electrònica aprovats pels serveis de seguretat. Tot això sense tenir un càrrec oficial ni un salari, però tampoc els controls i les regles que lliguen altres funcionaris, un fet que, de nou, fa saltar les alarmes sobre potencials conflictes ètics i d’interès a la Casa Blanca del 45è president dels Estats Units.

La notícia –que va oferir primer 'Politico' i que després van confirmar tant una advocada d’Ivanka com ella mateixa– ratifica un ascens al poder que ja s’havia fet evident en la campanya, en la transició i en els dos primers mesos de mandat, quan la filla ha tingut més presència fins i tot que alguns membres del gabinet, com el secretari d’Estat, Rex Tillerson. Sense oblidar que el magnat ficat a president ja va donar un càrrec d’assessor al marit d’Ivanka, Jared Kushner, i que s’ha envoltat de molts altres personatges sense experiència, com Steve Bannon i Kellyanne Conway.

En el seu comunicat, Ivanka defineix la seva nova missió com «seguir donant franc consell i assessoria» al seu pare –«com he fet tota la meva vida», afegeix– i anuncia que «voluntàriament» seguirà «totes les normes ètiques imposades a empleats del Govern».

Notícies relacionades

Però alguns experts en ètica dubten que aquesta declaració d’Ivanka sigui suficient. «Si es pot sotmetre voluntàriament a les regles pot sortir d’aquesta submissió també voluntàriament», alerta Norm Eisen, encarregat d’ètica a l’Administració d’Obama.

El nou càrrec sense títol de la filla de Trump té la benedicció de l’oficina legal de la Casa Blanca i l’aquiescència de l’oficina d’ètica, que no hi veu conflictes d’interessos. Però pocs més ho tenen tan clar. Ivanka segueix sent la propietària de la firma de moda i joies que porta el seu nom, encara que s’ha allunyat de les operacions del dia a dia i ha posat la seva participació en un fons (que s’encarreguen de gestionar els seus cunyats Josh Kushner i Nicole Meyer), igual que es va desvincular de l’Organització Trump, ara en mans dels seus germans Eric i Donald Jr.