Dijsselbloem es nega a disculpar-se per dir que els països del sud gasten en copes i dones

El PP aprofita la sortida de to del president de l'Eurogrup per llançar la campanya en contra seu i demanar que marxi

BR10 BRUSELAS (BÉLGICA) 21/03/2017.- El ministro holandés de Finanzas y presidente del Eurogrupo, Jeroen Dijsselbloem, durante una reunión de los ministros de Economía y Finanzas de la UE en Bruselas (Bélgica) hoy, 21 de marzo de 2017. EFE/Stephanie Lecocq

BR10 BRUSELAS (BÉLGICA) 21/03/2017.- El ministro holandés de Finanzas y presidente del Eurogrupo, Jeroen Dijsselbloem, durante una reunión de los ministros de Economía y Finanzas de la UE en Bruselas (Bélgica) hoy, 21 de marzo de 2017. EFE/Stephanie Lecocq / STEPHANIE LECOCQ (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«En la crisi de l’euro, els països del nord s’han mostrat solidaris amb els països afectats per la crisi. Com a socialdemòcrata, atribueixo a la solidaritat una importància excepcional. Però qui la sol·licita també  té obligacions. Un no es pot gastar tots els diners en copes i dones i després demanar ajuda». Aquestes inoportunes paraules del ministre de Finances holandès en funcions, Jeroen Dijsselbloem, a un diari alemany aquest passat cap de setmana amenacen d’encendre el debat sobre la seva continuïtat al capdavant de l’Eurogrup.

Notícies relacionades

El seu col·lega espanyol Luis de Guindos jura i perjura que «no és candidat» a succeir-lo en la presidència de l’Eurozona, però el PP ha aprofitat aquesta sortida de to per llançar una campanya per desbancar-lo d’un lloc –on el mandat expira el gener de 2018–, en què vol seguir encara que deixi de ser ministre a Holanda, on el seu partit va patir una clatellada en les eleccions del 15 de març. «Dijsselbloem ha ofès els països del sud i les dones amb la seva declaració racista i masclista. S’ha de disculpar o deixar el seu lloc, ja no és neutral», exigia ahir el líder del PP a l’Eurocambra, Esteban González Pons, a través del seu compte de Twitter.

Encara que Guindos està convençut que Dijsselbloem «està penedit» de les seves «desafortunades» paraules, la veritat és que el socialdemòcrata holandès s’ha negat a disculpar-se durant la comissió d’afers econòmics de l’Eurocambra, on va comparèixer ahir. Fins i tot en tres ocasions l’hi van demanar l’eurodiputat popular Gabriel Mato i el representant d’ICV, Ernest Urtasun, al qual ell va respondre amb uns concisos «no, certament no» i «això no és el que vaig dir». Ho hagi dit o no, altres eurodiputats com Javi López (PSE) i Francesc Gambús (PPE) s’han sumat a la reprovació.