L'Estat Islàmic a una jove a Catalunya: "Vas a una reunió i comences a matar a sac"

EL PERIÓDICO té accés a unes converses que mostren com, cinc mesos abans dels atacs de París, un gihadista va intentar convèncer una noia per perpetrar aquí un atemptat d'aquelles característiques

34182339 59

34182339 59 / MIGUEL LORENZO

6
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

El gihadista que, des de Síria, feia setmanes que la festejava a través de Skype, Whastapp i Facebook no anava amb embuts. Al principi, la jove, una musulmana resident a Catalunya, va veure com li oferia diners per anar a casar-se amb ell a Raqqa, la capital 'de facto' de l'Estat Islàmic. Més tard, no obstant, va rebre una proposta molt diferent. El terrorista ja no li demanava que viatgés per unir-se a ell, sinó que atemptés a Catalunya, en concret, contra un local ple de civils. Fins i tot li assegurava que si moria en una acció de martiri a Occident la recompensa com a màtir seria el doble. «T'arriben armes i te'n vas on hi ha reunions i comences a matar a sac, tot el que et trobis al davant», la va exhortar el gihadista, en una conversa mitjançant aquesta aplicació de missatgeria a la transcripció de la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO  DE CATALUNYA.

"Ens falten homes allà [a Europa].  "Ens falten homes allà [a Europa]. Les dones. S'ha de matar infidels. I et quedes amb la recompensa de dos màrtirs"

Aquest diàleg va tenir lloc a principis de juny del 2015 i va ser interceptat per investigadors de l'Àrea Central d'Informació Exterior dels Mossos d’Esquadra, que feia setmanes que investigaven el gihadista. Aquest responia a l'àlies d'‘Abu Xaima’ encara que el seu verdader nom era Abdul-Jalil Ait el-Kaid, un marroquí que residia a Alacant fins que, el 2014, va decidir deixar-ho tot i viatjar a Síria, on es va integrar a les files de l'Estat Islàmic i presumptament formava part del grup del qual van sortir els autors dels atemptats de París i Brussel·les

EFE / JUAN VALAT

Pànic als voltants del Bataclán la nit de l'atemptat.

La conversa, que són els primers indicis obtinguts per un servei de seguretat occidental del que més tard va passar a França, mostra tota l'argumentació que aquest gihadista construeix per convèncer la noia que cometi un atemptat. Així, comença per insistir-li que escolti les prèdiques d'Abu Mohamed al-Adnani, el terrorista sirià que va ser portaveu de l'Estat Islàmic i responsable d'Emni, que és com es deia la branca del grup terrorista dedicada a realitzar atemptats a l'estranger.

ESCOLTA AL-ADNANI

El setembre del 2014, Al-Adnani va fer un discurs titulat ‘Déu està sempe atent’ que va tenir un ampli ressò en els fòrums gihadistes i que es considera com la crida de l'EI als musulmans residents a Europa perquè atemptessin als seus llocs de residència. «És important que escoltis Abu Mohamed al-Adnani. A Youtube», li recomana.

"Fes com les dones de Txetxènia. "Fes com les dones de Txetxènia. Com les que van atemptar al cine"

«Hem de matar els infidels allà a Europa com ells estan matant els musulmans aquí», l'insta ell, i ella respon: «Aquí és impossible». Però ell hi insisteix: «És al revés. Ens falten homes allà. I les dones. En lloc dels homes. El mateix que han fet els de París [en referència als atacs contra 'Charlie Hebdo']. S'ha de matar els infidels. I et quedes amb la recompensa de dos màrtirs. Un paradís ampli com el cel i la terra junts». Tot seguit insta la noia a actuar «com les dones de Txetxènia. Les que van atemptar al cine».

Quan ella li diu que «sola no puc fer res», ell no para. «Mata els infidels fins que et matin i ja està». Ait el-Kaid li deixa clar que no hi ha problema a fer-li arribar armes. «Hi ha armes allà. (…) T'arriben armes i te'n vas on hi ha reunions i comences a matar a sac, tot el que et trobis al davant. Déu grandiós. I comences. Mata tot el que puguis matar».

Fonts pròximes a la investigació assenyalen que aquestes comunicacions mostren «tota la càrrega de captació, adoctrinament i proposició de cometre un atemptat». A més, la petició d'atemptar que li fa Ait el-Kaid a la jove no era cap fanfarronada per impressionar-la. Aquest diàleg es va produir el juny del 2015. Aquelles frases van mostrar el 'modus operandi' que, cinc mesos més tard, el 12 de novembre del 2015 a la nit, va utilitzar el comando terrorista que va atemptar a París i va massacrar 137 persones, la majoria en una sala de concerts, el Bataclan.

CONEIXEMENT DETALLAT

Ait el-Kaid tenia el coneixement detallat dels plans terroristes per una raó: ell mateix formava part d'un dels comandos que  Abdelhamid Abaaoud, el terrorista belga que va liderar els atacs de París, va estar enviant des del 2014 des de Síria fins a Europa per atemptar. Durant el 2015, el líder terrorista belga va enviar, a més d'als autors de la massacre de la capital francesa, almenys un altre grup de quatre gihadistes a atemptar a Europa.

   

Abdelhamid Abaaoud, el cervell dels atemptats de París i Brussel·les, en una foto a Síria.

Un d'ells era Ait el-Kaid, que va ser detingut el 22 de juny del 2015 a Polònia durant el seu viatge de tornada. La seva detenció es va produir només 19 dies després de mantenir aquest diàleg amb la jove i va ser gràcies precisament a aquesta investigació dels Mossos i la Guàrdia Civil, que ja li seguia la pista després que des de l'entorn a Espanya d'Ait el-Kaid, alertés del desplaçament a Síria del seu exmarit. Tan aviat com va entrar a l'espai Schenguen va ser arrestat. Actualment, éstà a la presó a Espanya.

    

PRIMERA TROBADA A FACEBOOK 

El flirteig entre el gihadista i la jove va començar molt abans. La noia s'havia posat en un grup francès de Facebook anomenat ‘Musulmans de tot el món’. Allà, al cap de poc d'entrar-hi, li van demanar amistat cinc perfils diferents. Acabava de comentar una fotografia del grup i li va arribar l'allau de proposicions.

«Totes molt diferents. Un saudita, una dona qatariana, el gihadista a Síria… És clar que forma part d'una estratègia de captació. Se li presenta una oferta molt diferent de perfils a veure quin escull la víctima. Així que va començar a intimar amb el gihadista, la resta de perfils van desaparèixer», expliquen fonts pròximes a la investigació.

El gihadista li va demanar a la jove deixar de parlar per Facebook i passar-se a Telegram, l''app' de missatgeria preferit pels terroristes pel seu alt nivell d'encriptació i per la possibilitat d'autodestrucció dels missatges. Però la jove s'hi va negar. «I ell va seguir parlant amb ella per Facebook. La va poder l'excitació sexual», afegeixen aquestes fonts. Com aquest, molts altres gihadistes, joves que s'han desplaçat a Síria i l'Iraq a lluitar, han aprofitat la seva aura de combatents per, mitjançant les xarxes socials, enlluernar noies les quals endur-se'n a les zones amb promeses de matrimoni.

“¿ON ÉS LA MEVA NÒVIA?”

Així, Ait el-Kaid va començar a insistir a la noia perquè se n'anés amb ell. Quan ella li va mostrar les seves reticències, ell la va intentar convèncer assegurant-li que disposava de «20.000 dòlars» per mantenir-la i es va fer una foto en què apareix amb el feix de bitllets. «¡Desitjo que siguis aquí demà!», li diu. «Ara hi ha califat aquí. Aquí, a Raqqah és igual que estar a Madrid», li respon quan ella li reconeix que té por per ell. «Tots estan contra vosaltres».

Notícies relacionades

Del conjunt de converses, es dedueix que el gihadista és un conquistador insaciable, ja que li confessa que ja té una nòvia i fins i tot fa que la jove el posi en contacte amb una amiga perquè també se'n vagi amb ell al territori de l'Estat Islàmic a Síria. 

«¿I on és la meva nòvia?», li pregunta ell en una conversa a la jove. «Juro que no sé que està esperant. Però t'estima. I t'accepta», respon ella. I ell insisteix: «Mira'm aquesta noia, que estic somiant amb ella». Fins i tot es planteja la possibilitat que totes dues viatgin juntes per reunir-se amb ell. «¿Té mitjans per viatjar?», li pregunta. «Sí, ¡gràcies a Déu! Nosaltres totes dues tenim mitjans», li contesta ella.