NOUS TEMPS A LA CASA BLANCA

L'Administració de Trump estudia separar mares i fills a la frontera amb Mèxic

Les dones que entrin il·legalment als EUA quedarien retingudes i els nens serien enviats a centres d'acollida

L'Administració de Trump estudia separar mares i fills a la frontera amb Mèxic

REUTERS / MIKE BLAKE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El departament de Seguretat Nacional dels EUA està estudiant la possibilitat de separar mares i fills que intentin entrar il·legalment als Estats Units per la frontera amb Mèxic, segons informa en exclusiva l'agència Reuters, que cita tres fonts oficials de l'Administració de Donald Trump.

Aquesta mesura antiimmigratòria busca, segons les fonts, evitar l'arribada de dones immigrants amb els seus fills. La proposta permetria als agents d'immigració retenir les mares mentre es revisa la seva situació, ja sigui per deportar-les o per atendre les peticions d'asil. Mentre duri aquest període, els nens no podran estar amb elles sinó que seran traslladats a centres de serveis socials que es faran càrrec temporalment de la seva custòdia.

Fins ara, les famílies pendents d'una deportació o d'una sol·licitud d'asil són deixades en llibertat ràpidament i se'ls permet quedar-se als EUA fins que els seus casos són resolts. Una política que ja ha sigut rebutjada per Trump, que ha demanat acabar amb aquest sistema de "detingut i alliberat" mitjançant el qual als immigrants que entren il·legalment als EUA se'ls permet, després d'una breu detenció, viure als EUA mentre es tramiten els seus processos.

Dues de les fonts citades per Reuters es van assabentar d'aquesta nova mesura el 2 de febrer en el marc d'una reunió de funcionaris que treballen en temes d'asil amb el cap dels serveis d'asil i immigració John Lafferty. La tercera font citada per Reuters apunta que encara no hi ha una decisió ferma sobre aquest canvi en la política migratòria. El departament de Seguretat Nacional i la Casa Blanca han declinat fer comentaris sobre el tema.

54.000 NENS EN QUATRE MESOS

Entre l'1 d'octubre del 2016 i el 31 de gener del 2017, un total de 54.000 nens i les seves mares i/o pares van ser detinguts quan intentaven entrar als EUA, més del doble que en el mateix període de l'any anterior. Els republicans al Congrés han denunciat que les dones s'arrisquen a fer el perillós viatge des de Centreamèrica amb els seus fills perquè saben que una vegada entrin als EUA, els agents d'immigració les deixaran en llibertat fins que es resolguin els seus casos, tràmits que es poden allargar anys.

Des de les entitats de defensa dels drets humans reclamen que aquestes mares haurien d'obtenir l'estatus d'asilades ja que és la violència i la pobresa el que les força a intentar emigrar als EUA.

CONSIDERACIONS LEGALS

La proposta de separar mares i fills ja ha rebut crítiques legals i ètiques. Aplicar aquesta política "podria crear traumes psicològics de per vida", adverteix Marielena Hincapie, directora executiva del Centre de Dret d'Immigració. "Especialment per als nens, que acaben de finalitzar un perillós viatge per Centreamèrica", afegeix. Hincapie augura que si aquesta mesura tira endavant, l'Administració de Trump es veurà amb tota probabilitat enfrontada a demandes legals basades en el dret de família.

Notícies relacionades

La mesura de Trump es recolza en una ordre del juliol passat del tribunal d'apel·lació número 9 que dictamina que els nens immigrants han de ser posats en llibertat com més aviat millor, però no requereix que els pares també siguin alliberats. Per complir amb aquesta ordre, l'Administració de Barack Obama va implementar una mesura per la qual mares i fills esperen junts en centres de detenció per a famílies, on no passen més de 21 dies abans de ser alliberats.

Retenir les mares durant un temps prolongat afectarà les arques del Govern, adverteix per la seva part Randy Capps, de l'Institut de Política Migratòria, una oenagé amb seu a Washington. "Si s'aplica aquesta mesura, hi haurà un ràpid increment de persones detingudes. El tema és quantes persones detingudes et pots permetre", apunta Capps.