CRISI A LA DRETA FRANCESA

Fillon, empès cap a la porta de sortida; Juppé guanya punts com a relleu

Alain Juppé està disposat a substituir-lo com a candidat de la dreta a la presidència

L'alcalde de Bordeus superaria Le Pen en la primera volta de les eleccions

37525398 60

37525398 60 / GEORGES GOBET (AFP)

3
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN/PARÍS

Acorralat per la justícia, François Fillon està cada vegada més sol. Les desercions en les seves pròpies files s’estan convertint en una hemorràgia interna que enfonsa el partit en una greu crisi quan falten menys de dos mesos per a la primera volta de les eleccions presidencials franceses.

L’últim a abandonar el vaixell va ser el seu portaveu i un dels seus més fidels suports, Thierry Solère. «He decidit posar fi a les meves funcions de portaveu de François Fillon», va dir ahir al seu compte de Twitter l’organitzador de les exitoses primàries que el novembre passat li van donar el triomf a l’ex primer ministre de Nicolas Sarkozy.

En el vot d’aquests electors basa Fillon la seva legitimitat per aguantar contra vent i marea al capdavant d’una candidatura que té el llast de la investigació sobre les suposades feines fictícies de la seva dona i dos dels seus fills gràcies a les quals la família va cobrar gairebé un milió d’euros del Parlament.

Ni tan sols la notícia que serà imputat quan el 15 de març vagi a declarar davant els jutges que instrueixen el sumari l’ha fet tirar la tovallola. «Les bases aguanten», va dir dijous al ser preguntat pel rosari de desercions que s’han produït en menys de 24 hores.

En els Republicans, però, s’ha estès el pànic davant la deriva de Fillon, que molts diputats consideren simplement suïcida. El seu atac a l’estament judicial ha causat estupor i la gota que ha fet vessar el got ha sigut la convocatòria d’una manifestació de suport demà a la plaça de Trocadero de París.

El paper de Sens commun, moviment catòlic i ultraconservador sorgit de La Manif pour tous que va mostrar la seva hostilitat a la llei del matrimoni homosexual, genera malestar en els membres moderats del partit gaullista que no veuen amb bons ulls la concentració.

 

EL ‘PLA B’ COBRA FORÇA

Aquest caòtic escenari ha propiciat la preparació urgent d’un pla b perquè Alain Juppé prengui el relleu. El seu entorn va dir que l’ex primer ministre de Jacques Chirac i actual alcalde de Bordeus està disposat a fer-ho però que, per evitar la imatge de putch, abans Fillon hauria de renunciar-hi voluntàriament.

«No se n’escaparà si es donen les condicions. Cal que Fillon es retiri i que els Republicans estiguin de manera unànime darrere d’ell», van indicar fonts de l’entorn de Juppé a l’agència France Presse. «No empenyerà Fillon cap a la sortida ni estarà en l’origen de cap complot», van afegir.

L’estratègia passa, doncs, per convèncer-lo que ha de cedir el seu lloc. En això estan nombrosos pesos pesants del partit, que li mostren clarament la porta de sortida. Des d’ahir poden recórrer a l’últim sondeig per persuadir-lo.

Segons l’institut Odoxa, Alain Juppé arribaria el primer amb un 26,5% dels vots en la primera volta (23 d’abril) per davant d’Emmanuel Macron (25%) i de Marine Le Pen (24%), que quedaria eliminada de la carrera. Si Fillon fos el candidat de la dreta, quedaria tercer amb el  19%, Macron tindria el 27% i Le Pen el  25,5%.

Notícies relacionades

L’operació per substituir Fillon està doncs en marxa. Entre les incògnites encara per descobrir hi ha la de saber quina consigna donarà Nicolas Sarkozy, obertament hostil a Juppé. Els seus col·laboradors s’han mantingut fins ara en terreny neutral. Diuen que per no fracturar més el partit però aquesta posició podria durar poc. L’expresident ja s’ha reunit amb dos membres rellevants de la seva formació: el president del Senat, Gérard Larcher, i secretari general dels Republicans, Bernard Accoyer.