L'ADMINISTRACIÓ TRUMP

El fiscal general dels EUA va ocultar que va mantenir contactes amb Rússia durant la campanya de Trump

El Departament de Justícia argumenta que Sessions es va reunir amb l'ambaixador rus en qualitat de senador, no com a membre de l'equip del magnat

El fiscal general dels EUA va ocultar que va mantenir contactes amb Rússia durant la campanya de Trump

KEVIN LAMARQUE (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

El fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, es va reunir l'any passat -en plena campanya electoral de Donald Trump- en dues ocasions amb l'ambaixador de Rússia a Washington, Serguei Kisliak, trobades que va ocultar fa uns dies quan se li va preguntar sobre possibles contactes amb Moscou durant la seva cerimònia de jura del càrrec com a màxim responsable del Departament de Justícia dels EUA.

Fonts del Departament de Justícia han confirmat al diari 'The Washington Post' aquestes reunions, encara que han argumentat que Sessions es va entrevistar amb l'ambaixador rus en la seva qualitat de senador, no com a membre de la campanya de Trump. La primera d'aquestes reunions va tenir lloc el juliol del 2016 i la segona, al despatx de Sessions, llavors senador, el mes de setembre passat, en el moment àlgid del que la Intel·ligència nord-americana va definir com una cibercampanya auspiciada per Moscou per influir en les eleccions presidencials a favor de Trump.

VA NEGAR ELS CONTACTES 

Durant l'audiència per confirmar-lo en el càrrec de fiscal general, a Sessions se li va preguntar què faria si hi hagués alguna prova que algú vinculat a l'equip de Trump s'hagués comunicat amb el Govern rus durant la campanya. La seva resposta va ser: "No soc conscient de cap d'aquestes activitats". "M'han cridat com a substitut en una o dues ocasions durant la campanya, i no he tingut comunicació amb els russos", va assegurar llavors. Ara que s'ha sabut que sí que va existir aquest contacte, fonts del seu equip asseguren que Sessions no va considerar aquestes converses "rellevants". "No hi va haver res absolutament enganyós en la seva resposta", ha assegurat la seva portaveu, Sarah Isgur Flores.

Al gener un senador demòcrata va demanar a Sessions que respongués, per escrit, a diverses preguntes, entre elles la de si havia estat "en contacte amb algú connectat d'alguna manera al Govern rus sobre les eleccions, ja fos abans o després" del 8 de novembre. La seva resposta va ser un "no" rotund. El fiscal general dels EUA també va amagar que s'havia reunit amb l'ambaixador de Rússia.

La seva portaveu ha defensat que Sessions es va reunir amb Kisliak en qualitat de membre de la junta de serveis militars, més que com a suplent en la campanya de Trump. "Se li va preguntar sobre comunicacions entre Rússia i la campanya de Trump, no sobre contactes que va poder mantenir com a senador i membre de la Comissió de Serveis Militars", ha explicat Flores.

NOU REVÉS PER A TRUMP

Notícies relacionades

La revelació d'aquests contactes podria suposar un nou revés al Govern de Trump, ja que com a fiscal general Sessions supervisa el Departament de Justícia i l'FBI, que han dirigit les investigacions sobre la presumpta ingerència de Rússia i els vincles de Moscou amb persones pròximes a Trump. De fet, la líder dels demòcrates a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ja ha demanat la dimissió de Sessions. En un comunicat, Pelosi subratlla que el fiscal general "va mentir sota jurament". "Sota pena de perjuri, li va dir al comitè judicial del Senat: 'M'han cridat com a substitut en una o dues ocasions durant la campanya, i no he tingut comunicació amb els russos'. Ara sabem que aquesta declaració és mentida", ha subratllat la dirigent demòcrata.

Si dimiteix, Sessions seria el segon membre de l'equip de Trump a saltar pocs dies després de prendre possessió. I pel mateix motiu: els contactes amb Rússia. El mes de febrer passat el llavors assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units, Michael Flynn, es va veure obligat a dimitir després que que sortís a la llum que havia mentit al vicepresident, Mike Pence, i altres alts càrrecs de la Casa Blanca sobre una conversa que havia mantingut amb l'ambaixador rus. Flynn, que va estar en el càrrec menys d'un mes, va estar al punt de mira des que es va saber que havia mantingut una sèrie de contactes amb Kisliak el dia abans que Washington imposés, a finals de desembre, una nova ronda de sancions contra Rússia.