UNICEF denuncia que Líbia és un infern d'abusos sexuals per a nens i dones immigrants

L'organisme insta la Unió Europea a adoptar mesures per protegir aquests dos grups vulnerables

37471378 60

37471378 60 / ANDREAS SOLARO (AFP)

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

Dels 256.000 immigrants que Unicef estima que hi ha a Líbia 28.031 són dones (un 11%) i 23.102 (un 9%) nens. D'ells, un de cada tres són menors no acompanyats. Les xifres figuren en un nou i dramàtic informe titulat “Un viatge mortal per als nens” publicat aquest dimarts per l'organització en què alerten dels abusos i vulneracions que es produeixen als camps d'immigrants de Líbia i en què s'insta la Unió Europea a adoptar mesures urgents.

Durant el 2016, més de 181.000 persones -dels quals 25.800 eren menors que viatjaven sense la tutela d'un adult- van posar les seves vides en mans dels traficants per arribar a Itàlia. Un trajecte perillós pel qual van pagar de mitjana entre 200 i 1.200 dòlars per persona. Algunes d'aquestes històries han sigut recollides en un informe realitzat en base a 122 entrevistes a dones i nens com Kamis o la seva mare Aza, una jove nigeriana que va decidir abandonar el seu país perquè no tenia feina. “No sabia que el viatge seria tan perillós. No em van dir la veritat però una vegada al mar no hi havia marxa enrere”, relata.

La part més perillosa del trajecte, segons Unicef, són els 1.000 quilòmetres de distància que separen la desèrtica frontera del sud de Líbia i la costa mediterrània així com els 500 quilòmetres restants per mar fins a Sicília. Un trajecte en què van morir l'any passat almenys 4.579 persones, és a dir, 1 de cada 40 persones que ho van intentar. Unicef estima que d'aquesta xifra 700 eren menors.

34 CENTRES DE DETENCIÓ IDENTIFICATS

L'informe denuncia molt especialment la situació de desprotecció en què viuen dones i nens a Líbia on Unicef ha identificat almenys 34 centres de detenció, 24 d'ells gestionats pel departament del Govern que combat la immigració il·legal. La comunitat internacional, alerten, només té accés a la meitat. Hi viurien entre 4.000 i 7.000 persones en condicions d'extrema duresa, amb escassetat d'aliments i roba per combatre el fred, condicions sanitàries desastroses, amb una alta probabilitat que les malalties infeccioses es propaguin, i sense medicaments i, en general, molts abusos.

“La majoria de les dones als centres de detenció han informat de violència física i verbal perpetrada predominantment pels guardes” i “els nens no reben cap tractament preferencial i sovint se'ls posa en cel·les amb adults cosa que augmenta el risc d'abusos”, denuncia Unicef que alerta també de l'existència de centres de detenció gestionats per les milícies per beneficiar-se dels immigrants i als quals Unicef no té accés.

VULNERACIONS CONTÍNUES

Notícies relacionades

Però els abusos es produeixen durant tot el viatge. Més de la meitat de les dones i nens entrevistats asseguren haver sigut objecte d'abusos sexuals durant el trajecte, en múltiples llocs. Un terç d'ells asseguren també haver sigut objecte d'assalts per part d'homes uniformats, en general en controls de seguretat i al llarg dels camins, encara que la gran majoria no van denunciar la situació per por. Un terç dels entrevistats també va declarar a Unicef haver patit abusos a Líbia encara que no van aclarir per part de qui.

“La ruta del mediterrani central s'ha convertit en una operació de tràfic d'éssers humans massiva, que ha crescut sense control per la falta de sistemes migratoris alternatius”, denuncia Unicef en l'informe. “És hora de detenir l'explotació, l'abús i la mort de dones i nens en aquesta ruta de misèria”, adverteixen. L'organització de protecció de la infància insta especialment la UE a posar fi a la detenció de nens a Líbia, a recolzar la posada en marxa de programes de prevenció al país, formar les patrulles frontereres, exigir l'accés als camps controlats per les milícies i ajudar el govern libi a posar en marxa un sistema per fer un seguiment dels menors no acompanyats.