Les dues joves detingudes per la mort de Jong-nam poden ser condemnades a la forca

Totes dues seran jutjades per una acusació d'assassinat, que a Malàisia comporta la pena de mort

37484756 60

37484756 60 / HANDOUT (AFP)

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Malàisia jutjarà per assassinat les dues noies que van enverinar el germanastre del líder nord-coreà amb un agent nerviós. La llei nacional imposa la forca si són declarades culpables. La condemna a les dues dones, els dos elements més fràgils d’una inversemblant trama d’espionatge, seria el tètric remat a la mort de Kim Jong-nam.

    

Mohamed Apandi Ali, fiscal general de Malàisia, va confirmar ahir que totes dues seran imputades avui d’assassinat davant d’un tribunal. La seva defensa és complicada. Les imatges del circuit tancat de l’aeroport de Kuala Lumpur les mostren ruixant la cara de la víctima amb un esprai i fregant-li amb un drap. Jong-nam va morir 20 minuts després i l’autòpsia va revelar restes de l’agent nerviós VX. L’esperança de les dues joves radica en elfet que puguin convèncer el tribunal que pensaven que participaven en una broma televisiva amb càmera oculta i que aquella toxina mortal només era loció infantil.

  

 Qui són aquestes dones és la gran incògnita del cas. Per a la policia malàisia no hi ha dubte: que es rentessin les mans immediatament demostra que sabien el que feien. Però la seva escassa perícia per amagar-se i els seus perfils d’esforçades immigrants casen malament amb els superespies amb anys d’entrenament que Corea del Nord ha utilitzat abans per als seus atemptats.

Doan Thi Huong, vietnamita de 28 anys, va ser capturada a la mateixa terminal dos dies després de l’assassinat. Huong, filla d’un agricultor, va deixar el seu país als 18 anys. A Malàisia treballava en el sector de l’entreteniment, segons la succinta informació policial. Algunes fotos la mostren com a hostessa en biquini en fires de motor i anys enrere va intentar entrar a l’'Operación Triunfo' local.

    

Siti Aisyah, indonèsia de 25 anys i amb un fill petit, va ser detinguda amb el seu nòvio malaisi. Al seu país recorden que va treballar en la sastreria del seu exmarit abans de marxar cap a Malàisia, on treballava en un negoci de massatges. La vigília de l’assassinat no semblava estar gaire concentrada en la seva imminent missió. Va estar celebrant el seu aniversari en un bar amb amics. Va dir a la policia que havia cobrat l’equivalent a 85 euros per la seva col·laboració en el presumpte programa televisiu.

  

 La justícia aclarirà si sabien que manipulaven una arma de destrucció massiva o són tan ingènues com clamen. Sembla clar que, en un cas o en l’altre, són els peons sacrificables de la trama. La policia assenyala set sospitosos més, tots nord-coreans. Contra un d’ells, que ja està detingut, no s’han presentat encara càrrecs. Ri Jong Chol sí que té un perfil més d’acord amb la història: de formació química i sense feina coneguda durant els seus tres anys a Malàisia. Entre els buscats figura també un alt funcionari de l’ambaixada a Kuala Lumpur i un oficial de les aerolínies nord-coreanes. Seül sosté que quatre dels nord-coreans sospitosos formen part del Ministeri de Seguretat Nacional, l’equivalent a l’agència d’espionatge estatal. No aclareix qui, però s’entén que són els quatre que van agafar un vol pocs minuts després d’assegurar-se que l’operació havia sigut un èxit i que ara ja són a Pyongyang.

Notícies relacionades

    

Corea del Nord va enviar ahir una delegació a Malàisia. L’objectiu oficial és «desenvolupar les relacions amistoses» amb Kuala Lumpur, però és més probable que vulgui discutir la gestió de l’assassinat i que exigeixi l’alliberament de Ri i l’entrega del cadàver.