Pence allarga la mà de l'Administració de Trump a la Unió Europea

El vicepresident dels EUA trasllada als màxims dirigents comunitaris el "fort compromís" de Washington

Donald Tusk demana al dirigent nord-americà que recolzi de forma "inequívoca" la idea d'una Europa unida

jgblanco37369282 leq109 bruselas  b lgica  20 02 2017   varias activistas del170220111125

jgblanco37369282 leq109 bruselas b lgica 20 02 2017 varias activistas del170220111125 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Segona i última parada del vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, en la seva primera gira per Europa. Procedent d’Alemanya, on va participar el cap de setmana en la conferència de seguretat de Munic, i després de setmanes de polèmiques, Pence va arribar ahir a la capital comunitària amb un missatge de tranquil·litat i cooperació per a la cúpula europea. 

«Siguin quines siguin les diferències entre els nostres dos continents, compartim la mateixa herència, els mateixos valors i, per sobre de tot, el mateix propòsit de promoure la pau i la prosperitat a través de la llibertat, la democràcia i l’Estat de dret», va dir prometent un suport «ferm i durador» i una «cooperació forta».

La visita, rebuda amb una manifestació de protesta als voltants de la seu del Consell, coincideix amb el primer mes del Trump a la Casa Blanca. Quatre setmanes plenes de discrepàncies, acusacions a la premsa i els jutges, i fins i tot crítiques al procés d’integració europea que han creat un clima d’alarma i una sensació d’enfrontament. «Gràcies per la reunió. La necessitàvem de veritat. Han passat massa coses en els últims mesos per ara pretendre que tot segueix igual», va admetre el president de la Unió Europea, Donald Tusk, l’únic dirigent europeu a qualificar obertament d’«amenaça» la nova Administració de Trump, i equiparar-lo amb el desafiament que suposen Rússia, la Xina o el terrorisme gihadista.

«Li agraeixo que hagi sigut tan franc i obert. Avui he escoltat paraules que són prometedores per al futur i que expliquen molt sobre l’enfocament de la nova Administració a Washington», va afegir el dirigent polonès durant una intervenció conjunta davant la premsa en què no van acceptar preguntes. Es tracta del primer contacte directe que manté el president de la UE amb la nova Administració i li ha servit per compartir «preocupacions i esperances» sobre la nova relació.

FORÇA BRUTA

Notícies relacionades

El dirigent europeu va aprofitar aquest primer contacte per exposar a la nova Administració com veu l’ordre internacional, la seguretat i l’actitud del nou Govern envers la Unió Europea. Per recordar al nou inquilí de la Casa Blanca que «la força bruta i l’egoisme no ho determinen tot», que mantenir l’estat de dret segueix sent fonamental i que només es pot aconseguir si tot Occident rema en la mateixa direcció. Tusk va reivindicar també més cooperació en matèria de seguretat i va reclamar a Washinton un suport «inequívoc» a la idea d’una Europa unida. «El món seria decididament un lloc pitjor si Europa no estigués unida».

Pence va optar per centrar el seu discurs en els elements que uneixen i no en els que generen més polèmica. «Hem de ser forts i hem d’estar units davant les amenaces de la seguretat i l’estabilitat», va respondre recalcant la necessitat d’impulsar la cooperació contra el terrorisme islamista. També va utilitzar aquest primer contacte per marcar distàncies amb Rússia, garantir a la Unió Europea que segueixen considerant Moscou responsable de la crisi a Ucraïna i assegurar que recolzen una economia «lliure, justa i creixent», encara que sense mencionar el futur del TTIP. En definitiva, un missatge de calma.