la nova administració nord-americana

Trump trenca amb la tradicional solució de dos estats per al Pròxim Orient

El president insisteix a traslladar l'ambaixada dels EUA a Jerusalem

 

  / AP / PABLO MARTÍNEZ MONSIVAIS

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump va trencar ahir amb dècades de tradició diplomàtica nord-americana. En unes declaracions que passaran a engreixar la tortuosa història del conflicte més enquistat del Pròxim Orient, el president dels EUA va suggerir que el seu país deixarà d’insistir en la creació d’un Estat palestí que convisqui amb l’Estat d’Israel, solució que ha abraçat de forma gairebé unànime la comunitat internacional des dels acords d’Oslo als anys 90. «Contemplo els dos estats i un Estat», va dir Trump en una roda de premsa amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. «M’agrada que les parts escullin. Puc viure amb qualsevol dels dos», va comentar avalat pel riure de Netanyahu.

La nova postura diplomàtica de Washington marca un abans i un després en un conflicte amb tots els números per agreujar-se. L’arribada de Trump al poder ha encoratjat Netanyahu i el seu Govern de colons, els membres del qual ja parlen obertament d’annexionar-se part o tot el territori de la Cisjordània palestina. Fa uns dies, el Parlament israelià va aprovar una llei per legalitzar milers de vivendes en 16 assentaments construïts en terres privades palestines, un espoli en tota regla. I ara Trump els ha donat la vènia per seguir.

La reacció internacional no es va fer esperar. «No hi ha alternativa a la solució de dos estats», va dir el secretari general de l’ONU, António Guterres. També es va pronunciar la jerarquia palestina, temorosa d’explorar alternatives amb un destí si és possible més incert. «Si Trump rebutja aquesta política, estarà destruint les opcions de pau», va dir la dirigent de l’OAP Hanan Aixraui.

El nou president també pretén traslladar l’ambaixada dels EUA a Jerusalem, una maniobra a la qual s’han resistit tots els seus predecessors. «M’encantaria que passés», va dir durant la compareixença, que es va produir abans de la reunió amb Netanyahu, en una significativa ruptura amb el protocol habitual. Per al líder israelià, assetjat internament per diversos escàndols de corrupció, l’arribada de Trump al poder és tota una benedicció.

EL PACTE NUCLEAR AMB L’IRAN

El magnat novaiorquès ha abraçat sense embuts la propaganda israeliana. «Crec que els palestins han de desfer-se de l’odi que els ensenyen des de petits». També algunes postures polítiques essencials per al Govern hebreu, com l’aversió a l’acord nuclear amb l’Iran xiïta, que Trump va definir com «un dels pitjors pactes que hem vist mai».

Notícies relacionades

Aquest acord va generar tant rebuig a Israel com en les potències sunnites de la regió, embrancades en una guerra encoberta amb Teheran pel control de la zona. Com va dir Netanyahu, aquesta situació ha fet que països com l’Aràbia Saudita comencin a veure Israel com un aliat més que com un enemic, una cosa que ofereix, almenys en teoria, oportunitats per explorar un pacte regional per al problema palestí.

És el que Netanyahu sembla haver venut a Trump, que va dir que aquesta fórmula «no s’ha discutit mai abans». Una nova evidència de la seva suprema ignorància, perquè aquest plantejament va ser aprovat el 2002 per la Lliga Àrab en la cimera de Beirut, encara que Israel el va rebutjar.