CRIM POLÍTIC A L'ÀSIA

La policia difon la foto d'una de les presumptes assassines del germà díscol del dictador nord-coreà

La víctima va ser enverinada a l'aeroport de Kuala Lumpur, capital de Malàisia, on se li va a practicar l'autòpsia

jgblanco37300914 internacional una de las presuntas asesinas kim jong nam ha 170215091743

jgblanco37300914 internacional una de las presuntas asesinas kim jong nam ha 170215091743

2
Es llegeix en minuts

La policia malàisia ha divulgat avui una imatge d'una de les dues dones sospitoses d'haver assassinat a Kuala Lumpur el nord-coreà identificat com a Kim Chol, però que segons fonts governamentals de Corea del Sud podria tractar-se de Kim Jong-nam, germà gran del líder nord-coreà, Kim Jong-un.

La gravació de les càmeres de seguretat de la Terminal 2 de l'aeroport de la ciutat malàisia mostra una dona amb trets asiàtics, pell blanca i mitja melena que vestida amb una samarreta de color blanc i una faldilla blava abans de pujar a un taxi. L'agència de notícies de Malàisia, Bernama, afirma que la policia ha detingut una sospitosa, una dona de nacionalitat birmana, a la terminal de vols 'low cost' de l'aeroport de Kuala Lumpur.

Segons les autoritats, la dona pertany al duo que presumptament va atacar la víctima al recinte de sortides de l'aeroport ruixant-li la cara amb un producte químic, encara que alguns mitjans indiquen que li van injectar un verí. La policia ha assenyalat que ha iniciat una operació de recerca de les dues sospitoses.

Mentrestant, el cadàver del nord-coreà ha sigut traslladat aquest matí en una ambulància escortada per diversos furgons de la policia fins a l'Hospital General de Kuala Lumpur, on els forenses determinaran la causa de la mort i la seva identitat, segons el diari local 'The Star'.

Almenys tres cotxes amb matrícula diplomàtica i pertanyents a la legació de Corea del Nord al país es troben aparcats al recinte hospitalari.

L'inspector general de la policia malàisia, Khalid Abu Bakar, va indicar en l'últim comunicat remès als mitjans que d'acord amb els documents del viatger, la víctima es diu Kim Chol i va néixer a Pyongyang el juny del 1970.

El nord-coreà va morir dilluns mentre era traslladat a un hospital de Putrajaya, la capital administrativa del país, després d'emmalaltir sobtadament abans d'embarcar en un avió amb destí a Macau, des d'on havia arribat el passat dia 6.

"La investigació està en curs i una sol·licitud d'examen post mortem s'ha fet per determinar la causa de la mort", va assenyalar l'inspector.

MILLOR POSICIONAT

El primer ministre sud-coreà i president en funcions, Hwang Kyo-ahn, va qualificar l'assassinat de "brutal i inhumà", durant la seva intervenció en una reunió d'emergència convocada avui per l'Executiu.

El portaveu del Ministeri d'Unificació sud-coreà, Jeong Joon-hee, va assenyalar per la seva part que Seül està convençut que la víctima és el germà gran del líder nord-coreà.

Kim Jong-nam, d'uns 45 anys, va arribar a ser considerat com el millor posicionat per rellevar el seu pare al capdavant del règim nord-coreà fins a caure en desgràcia amb el canvi de segle, i des d'aleshores es creu que residia entre Hong Kong, Macau i Pequín sense ocupar cap càrrec oficial.

Notícies relacionades

El primogènit del difunt dictador Kim Jong-il va perdre definitivament el favor del seu pare quan el 2001 va ser detingut en un aeroport de Tòquio amb un passaport dominicà fals que pretenia usar per entrar al Japó i suposadament visitar el parc Disneyland.

Fruit del matrimoni entre el dictador i la seva primera concubina, l'actriu Song Hye-rim, Kim Jong-nam va atraure l'atenció en els últims anys amb les seves crítiques cap al règim nord-coreà i el seu sistema de successió, expressades a través de la seva correspondència amb un periodista nipó i en declaracions a una televisió del mateix país.