Els contactes russos de Flynn disparen les turbulències a la Casa Blanca

Trump està disgustat amb el seu assessor de seguretat nacional, que va mentir i podria haver violat la llei

La seva frustració amb la tumultuosa arrencada del seu mandat s'estén al seu cap de gabinet i el seu portaveu

U.S. President Donald Trump (L), seated at his desk with National Security Advisor Michael Flynn (2nd R) and senior advisor Steve Bannon (R), speaks by phone with Australia’s Prime Minister Malcolm Turnbull in the Oval Office at the White House in Washington, U.S. January 28, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

U.S. President Donald Trump (L), seated at his desk with National Security Advisor Michael Flynn (2nd R) and senior advisor Steve Bannon (R), speaks by phone with Australia’s Prime Minister Malcolm Turnbull in the Oval Office at the White House in Washington, U.S. January 28, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst / JONATHAN ERNST (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Per al món exterior, les tres primeres setmanes de Donald Trump a la presidència dels EUA han sigut un remolí, un vendaval atribolat de controvertides accions i declaracions dissenyades en una espècie de rèplica de la doctrina militar del xoc, del domini ràpid. L’estratègia, no obstant, no s’ha aplicat amb particular èxit. També dins de la Casa Blanca es viuen intenses turbulències. I la principal, encara que no l’única, és la crisi generada per Michael Flynn, el general retirat que és assessor de seguretat nacional de Trump i que va tenir contactes potencialment il·legals amb alts càrrecs de Rússia abans de la presa de possessió. Contactes sobre els quals, a més, va mentir.

    Trump està disgustat amb Flynn després que la setmana passada The Washington Post confirmés que l’assessor es va reunir abans de la presa de possessió amb Serguei Ksliak, l’ambaixador de Moscou a Washington. Ho va fer la vigília que Barack Obama imposés sancions a Rússia per les seves ciberintrusions per influir en el procés electoral i, en una aparent violació de la llei Logan, que impedeix a ciutadans portar a terme activitats diplomàtiques, va arribar a suggerir que l’Administració entrant podria anul·lar els càstigs.

    Segons Trump, que de moment manté un silenci poc habitual en ell, el pitjor del cas Flynn no sembla ser el polèmic contingut d’aquelles converses, gravades en part pels serveis d’espionatge nord-americans. El motiu de la seva indignació és que el seu assessor va mentir –va assegurar que tan sols eren gestions per preparar una trucada entre Trump i Putin– i amb la seva mentida va arrossegar el vicepresident Mike Pence; el cap de gabinet, Reince Priebus, i el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, que van repetir la versió de Flynn en diferents declaracions.

Un problema i un dilema

Fonts de la Casa Blanca apunten que Flynn és vist com «un problema» per Trump, però també assenyalen que el president està atrapat per un dilema, perquè creu que acomiadar Flynn es podria interpretar com una assumpció que s’ha equivocat. Divendres, Flynn va parlar dues vegades amb Pence i el cap de setmana va acompanyar el president a Mar-a-Lago, on també ha mantingut almenys una reunió amb Steve Bannon, estrateg en cap de Trump.

Notícies relacionades

    Les fonts han parlat en gairebé tots els casos des de l’anonimat, han mostrat por a represàlies i han deixat entreveure que a la Casa Blanca de Trump es respira un ambient d’extrema tensió. I asseguren que la frustració del president va més enllà dels problemes plantejats per Flynn. Està enfadat per l’accidentada arrencada de la seva presidència, i en especial pels problemes que ha afrontat el seu veto a refugiats i immigrants musulmans, i ha arribat a queixar-se que els seus assessors «no li van donar bon consell» i el van obligar a accelerar la firma de l’ordre.

    Trump està també descontent amb Spicer, el seu portaveu, i amb Priebus. Segons alguns mitjans, a la Casa Blanca s’està preparant una llista amb noms de potencials candidats a reemplaçar el cap de gabinet, encara que, com en el cas de Flynn, Trump té dubtes de si un relleu tan important podria ser interpretat com a senyal que ha comès un error en la formació del seu equip més pròxim.