Marine Le Pen situa el patriotisme al centre del seu programa presidencial

La líder de l'ultradretà Front Nacional donarà prioritat als francesos en totes les seves polítiques

La candidata a l'Elisi ha llançat la seva campanya electoral a Lió

 

  / AFP / JEFF PACHOUD

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

La presidenta del Front Nacional, Marine Le Penha llançat oficialment aquest diumenge la seva campanya electoral per a les presidencials franceses d'abril maig. Ho ha fet davant de 3.000 simpatitzants a l'amfiteatre del palau de Congressos de Lió, segons xifres dels organitzadors, i sota el lema ‘En nom del poble’. En un escenari dominat pel color blau, la rosa de tija llarga que és el logotip de la seva campanya i sense cap referència al nom del partit fundat pel seu pare el 1972.

Durant una mica més d'una hora, la candidata utlradretana ha exposat els temes del seu ideari polític posant especial accent en el patriotisme, la lluita contra l'islamisme radical i el combat contra la globalització. La promesa d'expulsar els immigrants il·legals o els terroristes fitxats, així com la de governar el país amb la llei francesa a la mà va aixecar passions a l'auditori. La frase més corejada va ser: "¡Estem a casa nostra!".

Els sondejos atorguen a Le Pen un lloc assegurat en la segona volta de les eleccions (7 de maig) però auguren que tornarà a xocar amb el sostre de vidre i el pacte republicà de la resta de partits que ha impedit fins ara al Front Nacional arribar a l'Elisi. Conscient d'això, a Lió ha fet una crida a "patriotes d'esquerra i de dreta" donant-los la benvinguda al partit.

Com va fer aquest dissabte l'exministre d'Economia Emmanuel Macron, favorit per enfrontar-se a Le Pen al maig, la líder de l'FN intenta treure rèdit polític de l'enfonsament dels partits polítics tradicionals, apel·lant a la unitat nacional i aparcant la tradicional divisió esquerra-dreta. “Crec en la victòria perquè la majoria dels francesos comparteixen la nostra idea de França”, va dir.

IDENTITAT DEL POBLE

La presidenta del Front Nacional vertebra el seu programa al voltant de set grans temes -una França lliure, segura, pròspera, justa, orgullosa, poderosa i sostenible-. Fidel al seu lema de donar la paraula al poble, planteja celebrar diversos referèndums.

Un serà per incorporar tres nous principis fonamentals en la Constitució: la defensa de la “identitat del poble”, la “prioritat nacional” -perquè la nacionalitat francesa tingui prioritat sobre la resta- i “la lluita contra el comunitarisme”, per preservar la unitat nacional.

En el capítol dedicat a la seguretat, promet rearmar massivament les forces de l'ordre, restablir les fronteres nacionals i sortir de l'espai Schengen, reduir la immigració legal a un saldo anual de 10.000 persones, suprimir el dret de terra i tancar totes les mesquites “extremistes”.

IMPOST A LA CONTRACTACIÓ D'ESTRANGERS

Des del punt de vista econòmic, el pla de Le Pen descansa en "un nou model patriòtic a favor de l'ocupació" que preveu recolzar les empreses franceses “enfront de la deslleial competència internacional”.

També contempla aplicar un impost a la contractació de treballadors estrangers, per garantir que els francesos tinguin prioritat. En el terreny fiscal, promet rebaixar un 10% l'impost sobre la renda a les llars modestes.

Notícies relacionades

En el terreny internacional, si Le Pen arriba a l'Elisi, França abandonarà el comandament militar de l'OTAN, portarà el pressupost de defensa al 3% i restablirà un servei militar obligatori de tres mesos.

Aquestes mesures formen part dels 144 compromisos que la líder ultradretana ha presentat aquest cap de setmana a Lió i que anirà detallant al llarg de la campanya. “Aquestes eleccions enfrontaran dues visions, la de la mundialització que representen els meus rivals i la patriòtica que jo defenso”, assenyala en el document programàtic.