Trump es discuteix amb el primer ministre d'Austràlia pels refugiats

El president revisarà el pacte d'Obama amb Malcolm Turnbull per acollir 1.250 immigrants

icoy32880067 bne01  brisbane  australia   18 02 2016   a photog160414164152

icoy32880067 bne01 brisbane australia 18 02 2016 a photog160414164152 / DAN PELED

1
Es llegeix en minuts

El president dels EUADonald Trump, i el primer ministre d'AustràliaMalcolm Turnbull, es van discutir en una tensa conversa telefònica pels 1.250 refugiats que l'expresident nord-americà Barack Obama es va comprometre a rebre.

D'acord amb el 'The Washington Post', que cita alts càrrecs sota condició d'anonimat, Trump li va dir a Turnbull que l'acord a què havia arribat amb Obama era "el pitjor acord de la història" i es va queixar que, si el complís, el "matarien" políticament als Estats Units.

A més, Trump va acusar Austràlia de voler exportar "el pròxim atacant de Boston", en referència als terroristes que van atemptar el 2013 durant una marató en aquesta ciutat, al pretendre enviar 1.250 refugiats que en aquest país estan tancats en centres de detenció.

L'empresari novaiorquès li va fer saber a Turnbull que la conversa que estaven mantenint era "de lluny la pitjor" de les cinc que havia sostingut aquell dia amb mandataris internacionals, inclòs el rus Vladímir Putin, Trump va donar llavors per acabada una conversa que se suposava que havia de durar una hora i que només va durar 25 minuts.

"UN PACTE ESTÚPID"

Sense fer menció de la conversa amb Turnbull, Trump es va referir ahir a través de twitter al compromís d'Obama d'acollir refugiats que ara estan detinguts a Austràlia. "¿Us ho podeu creure? L'Administració Obama va acordar portar centenars d'immigrants il·legals d'Austràlia. ¿Per què? ¡Estudiaré aquest estúpid pacte!", va assenyalar el president nord-americà.

Molts dels 1.250 refugiats són originaris dels set països de majoria musulmana a qui Trump va suspendre la concessió de visats divendres passat. El nou president també va prohibir l'entrada a tots els refugiats de forma temporal.

Notícies relacionades

Aquest relat que sosté tant el rotatiu washingtonià com la CNN, dista del comunicat que va divulgar la Casa Blanca sobre la trucada, de la qual va destacar que els dos líders es van proposar mantenir una relació pròxima per a l'estabilitat de la regió.

Austràlia, no obstant, ha sigut històricament un fidel aliat dels Estats Units, que es va embarcar en les guerres de l'Afganistan i l'Iraq promogudes per l'expresident George W. Bush a principis de segle.