Israel desallotja una colònia jueva el dia que Netanyahu anuncia la construcció d'una de nova a Cisjordània

La nova colònia, la primera que edificarà Israel en més de 20 anys, albergarà els colons expulsats aquest dimecres d'Amona, l'evacuació de la qual es va saldar amb més de 20 ferits

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Mentre la policia israeliana segueix evacuant per ordre judicial famílies de la colònia jueva d’Amona, al territori palestí ocupat de Cisjordània, i desenes de colons que s’han atrinxerat amb elles, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va anunciar la construcció d’un nou assentament, que si arriba a veure la llum serà el primer que Israel edificarà en més de 20 anys.

    

Els colons consideren l’evacuació d’Amona «una traïció» de Netanyahu i el seu Govern, però la notícia de dimarts pal·liarà el seu malestar pel desallotjament. Es mostren esperançats amb l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca i no els falten motius. Des que Trump va ser investit president, el dia 20 de gener passat, Israel ha impulsat la construcció de més de 6.000 vivendes en assentaments. Dimarts a la nit, mentre les forces de seguretat es preparaven per evacuar Amona, Netanyahu va anunciar la construcció de 3.000 cases més en colònies de Cisjordània.

    

A Amona, centenars de colons cridaven ahir davant l’avanç d’una enorme excavadora que s’obria pas per la carretera que porta a aquest assentament. A mesura que s’hi acostava, s’afanyaven a buscar pedres i objectes diversos per obstaculitzar el camí del buldòzer, a punt per arrasar les cases prefabricades d’Amona, quan no hi quedés ni una ànima.

    

L’espera es va fer llarga. La majoria de les 42 famílies de l’assentament estaven atrinxerades a les seves cases des de dimarts amb centenars de persones –principalment colons joves– arribades d’altres punts de Cisjordània i també d’Israel per impedir l’evacuació i demolició d’Amona, ordenada pel Tribunal Suprem israelià per estar construïda en terra palestina privada.

    

Més de 3.000 agents de les forces de seguretat (policia i guàrdia de fronteres) estaven preparats per desallotjar els 240 habitants d’Amona i les gairebé 2.000 persones que els donaven suport. Als voltants es va desplegar l’Exèrcit israelià.

BATALLA CAMPAL

Després de l’excavadora, una filera interminable de policies van entrar a Amona. Els joves concentrats es van posar a cridar, van empènyer els agents, els van llançar pedres, vidres, substàncies químiques. La batalla campal es va saldar amb almenys 24 policies i dos civils ferits i 13 arrestats. «No volem violència, hem vingut per mostrar la nostra connexió amb la terra, no per lluitar contra la policia», assegurava Tzvi Sukkot, colon que va coordinar l’arribada dels activistes.

    

Els agents es van dirigir a les cases per grups. Quan s’acostaven a una, diversos joves saltaven a les teulades i entonaven cants religiosos. Altres els recriminaven la seva presència. «Us van reclutar per ser una força moral. ¿No et fa vergonya expulsar els jueus de les seves cases?», preguntava un colon a una policia que va acabar plorant.

ACTIVISTES EXPULSATS

Lentament, les forces de seguretat van expulsar desenes d’activistes i van iniciar l’evacuació de les cases envoltats de pneumàtics cremats. «Surtin per favor, treguin els nens primer perquè no pateixin cap mal», cridaven els agents mentre trucaven a les portes. No es movia ningú. Es veien cares enganxades a les finestres.

    

La policia va procedir a l’evacuació forçosa. En total, segons el portaveu policial Micky Rosenfeld, uns 400 activistes van ser desallotjats i 30 cases evacuades. A més a més, dotze famílies van sortir per voluntat pròpia. A dues d’elles se les va veure costa avall amb els carrets dels seus nadons.

    

Amona és un 'outpost', una de les colònies que Israel considera il·legals. Segons el dret internacional, totes ho són. Va néixer a prop de Ramal·la el 1996, en terres d’agricultors palestins, sense el beneplàcit oficial del Govern israelià.

Notícies relacionades

  

 El 2006, es van demolir per ordre judicial algunes caravanes després d’un desallotjament amb 300 ferits. El Tribunal Suprem d’Israel va reconèixer diversos agricultors palestins com a propietaris dels terrenys d’Amona i va ordenar demolir-la el 2014. 

Temes:

Palestina Israel