Obama recolza les protestes contra Trump perquè veu els valors dels EUA "en perill"

L'expresident nord-americà titlla de discriminatori el veto als musulmans i anima la ciutadania a seguir manifestant-se

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En la seva última roda de premsa abans de deixar la Casa Blanca, Barack Obama va afirmar que només intervindria en assumptes polítics: «Quan cregui que els nostres valors fonamentals estan en risc». Volia anar-se’n de vacances i perdre’s de vista una temporada, però només ha trigat 10 dies a alçar la veu davant la insistència de l’Administració de Trump a utilitzar algunes de les decisions que va prendre al seu dia per justificar el veto als ciutadans de set països de majoria musulmana.

«El president està en profund desacord amb la noció de discriminar contra certs individus per la seva fe o religió», ha dit el portaveu de l’expresident en un comunicat en què ha mostrat també el suport d’Obama a les protestes del cap de setmana passat.

Aquestes protestes es van produir a diverses capitals del país, i  algunes es van concentrar als aeroports internacionals on van ser detinguts temporalment més d’un centenar de viatgers que intentaven entrar al país. A altres, directament, no se’ls va deixar pujar a l’avió als seus ports d’origen. 

«Obama se sent encoratjat pel nivell d’implicació que s’està produint en moltes comunitats del país», va afegir el portaveu, Kevin Lewis. Després de la indignació que va generar el decret de Trump i la intervenció de diversos tribunals, la Casa Blanca va recular per reduir l’abast del veto, afirmant que no afectarà els residents legals als Estats Units.

La implementació de les noves mesures ha generat una enorme confusió i caos als aeroports perquè Trump no les va consultar abans amb les agències encarregades d’implementar-les ni els va donar temps per preparar-se. Però ni Trump ni el seu Govern semblen disposats a fer marxa enrere malgrat les iniciatives legals que estan prenent cos per contestar la constitucionalitat del veto. «Només 109 persones de 325.000 van ser detingudes i retingudes per interrogar-les», va dir el president en un tuit, abans d’atribuir el caos als problemes informàtics que va patir l’aerolínia Delta i a les «llàgrimes» dels demòcrates.

ACUSACIONS D’HISTÈRIA

Notícies relacionades

«Posarem la seguretat dels nord-americans primer», va afegir ahir el seu portaveu, Sean Spicer, acusant els mitjans de crear «histèria» de forma injustificada. «No esperarem que ens ataquin. El punt de tot això és anticipar-nos a l’amenaça».  Entre els republicans creix la incomoditat amb el controvertit veto i una vintena de legisladors a les dues cambres ja hi han expressat la seva oposició. «No és legal prohibir els immigrants en funció de la seva nacionalitat», va dir el congressista, Justin Amash. «Si el president vol canviar la llei immigratòria, ha de treballar amb el Congrés».

Al nou Govern l’espera molta feina als tribunals. El fiscal general de l’estat de Washington va anunciar ahir una demanda per paralitzar l’ordre executiva.