Trump congela el programa de refugiats i arrenca el veto als musulmans

Suspèn temporalment el programa de refugiats i indefinidament el dels de Síria

Els ciutadans de set països de majoria musulmana no podran obtenir visats almenys durant 90 dies

zentauroepp36864182 president elect donald trump speaks with reporters in the lo170127184857

zentauroepp36864182 president elect donald trump speaks with reporters in the lo170127184857 / EVAN VUCCI

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

El veto a l’entrada de musulmans als Estats Units ja és una realitat, encara que sigui parcial. El president, Donald Trump, va estampar ahir la seva signatura en una ordre executiva que, segons les seves paraules, pretén «mantenir fora dels Estats Units terroristes radicals islàmics», però, en la pràctica, afecta milions de ciutadans de diversos països de majoria de població musulmana i desenes de milers de refugiats. 

L’ordre, titulada 'Protegir la nació de l’entrada de terroristes estrangers als EUA', suspèn l’entrada de tots els refugiats de Síria fins que Trump determini que la seva entrada no va «en detriment» del país. Així mateix, deixa en suspens 120 dies el programa general de refugiats.

Una vegada que es torni a admetre refugiats, Trump rebaixa a 50.000 (enfront dels 110.000 actuals) el màxim que s’acceptaran als EUA, on el 72% dels 85.000 admesos l’any passat eren dones i nens, segons dades del Departament d’Estat. Així mateix, i en un moviment que ja han denunciat com a inconstitucional grups pels drets civils, Trump insta que es doni prioritat a refugiats de minories religioses perseguides. En una entrevista en un canal cristià, ha dit expressament que ajudarà els cristians perseguits a Síria.

Notícies relacionades

La seva ordre executiva també suspèn durant 90 dies «la concessió de visats i altres prestacions d’immigració» a ciutadans de països que provoquin «especial preocupació». La redacció sembla que s’aplica als nacionals de l’Iran, l’Iraq, Síria i elSudan i, segons com s’interpreti, també als de Líbia, el Iemen i Somàlia. Tots són països de majoria musulmana.

AMENAÇA

«Volem assegurar-nos que no admetem la mateixa amenaça que els nostres soldats estan combatent a l’estranger», va declarar ahir Trump aprofitant que va firmar l’ordre al mateix Saló d’Herois del Pentàgon en què acabava de prendre possessió el seu secretari de Defensa, el general retirat James Mattis. «Únicament volem admetre aquells que recolzen el nostre país i estimen profundament la nostra gent»,  va declarar Trump, que ha complert la promesa de campanya d’imposar un sistema d’«escrutini extrem».