Trump: "La tortura funciona, absolutament"

L'Administració s'enfronta novament als mitjans per una filtració sobre un programa de presons secretes de la CIA

Extracte de l’entrevista en què Trump defensa l’ús del ’waterboarding’.

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Ho va dir en campanya però aquest divendres, ja com a president dels Estats Units, Donald Trump ha insistit en la seva visió que “la tortura funciona” i que s'ha de tornar a considerar l'ús de tècniques prohibides com l'ofec simulat perquè “no estem jugant en un terreny igualat” amb els terroristes.

Les declaracions formen part d'una entrevista que s'emet aquest dimecres a la nit a la cadena ABC, però de les quals ja s'han avançat extractes. I coincideixen amb la publicació d'informacions sobre una possible ordre executiva de Trump que reactivaria les presons secretes de la CIA a l'estranger i ordenaria una revisió dels manuals de l'Exèrcit que inclouen les tècniques d'interrogatori.

L'esborrany d'aquesta directiva ha sigut filtrat per diversos mitjans i encara que el portaveu de Trump, Sean Spicer, ha assegurat que “no és un document de la Casa Blanca”, no ha donat més detalls ni ha confirmat ni desmentit si el president planeja una ordre executiva similar. I congressistes com el senador John McCain ja han llançat missatges d'advertència a Trump mostrant la seva oposició a reinstaurar la tortura.

“COMBATRE AL FOC AMB FOC”

“Quan estan tallant els caps de la gent perquè són cristians al Pròxim Orient, quan l'Estat Islàmic està fent coses de les qual ningú ha sentit res semblant des de temps medievals, ¿tinc un sentiment poderós sobre la tortura? Pel que fa a mi, (penso que) hem de combatre el foc amb foc”, ha dit Trump en l'entrevista d'ABC.

En les seves declaracions, no obstant, Trump ha afirmat que vol “ho fer tot dins dels límits del que es permet fer legalment” i ha dit que seguirà el consell que li donin el seu secretari de Defensa, James Mattis, que s'ha mostrat contrari a l'ús de la tortura, i Mike Pompeo, l'home que ha escollit per dirigir la CIA i que en les sessions de confirmació va assegurar que no violarà les lleis encara que arribés a demanar-l'hi el president.

“Si no volen fer-ho (la tortura) està bé. I si volen treballarem cap aquesta meta”, ha dit Trump, encara que ha reforçat les seves pròpies tesis assegurant que ha parlat “tan recentment com en les últimes 24 hores amb gent en els nivells més alts de la intel·ligència” per preguntar-los si la tortura funciona. Assegura que la resposta que li han donat és: “Sí, absolutament”.

Notícies relacionades

GUANTÁNAMO

L'esborrany de l'ordre executiva al qual ha tingut accés 'The New York Times' és un document de tres pàgines que porta el títol “Detenció i interrogatori de combatents enemics”. Anul·laria moltes restriccions en el control de detinguts que l'Administració de Barack Obama va començar a aplicar en resposta a polítiques del seu predecessor, George Bush, i revocaria la directiva d'Obama que donava accés a tots els detinguts sota custòdia nord-americana al Comitè Internacional de la Creu Roja. A més, insta el Pentàgon a seguir usant la presó de Guantánamo "per a la detenció i judici de nous capturats".