Així es realitza el 'waterboarding', la tortura que defensa Trump

A l'interrogat, col·locat sobre una taula inclinada i amb un drap a la cara, se li tira aigua a la cara per impedir-li respirar

300px-waterboardwithcankhmerrouge

300px-waterboardwithcankhmerrouge

2
Es llegeix en minuts

La tortura coneguda en anglès com a ‘Waterboarding’ es realitza amb l'individu estirat en una taula inclinada. Se li col·loca un drap sobre la cara i es va abocant aigua contínuament sobre la tela per evitar que respiri, així se simula l'ofegament i se l'indueix al pànic. El nou president dels EUA, Donald Trump, ha defensat l'ús i l'eficàcia d'aquesta tortura.

Extracte de l’entrevista en què Trump defensa l’ús del ’waterboarding’.

El procés es porta a terme durant uns 40 segons i se sap que va ser practicat en molts més interrogatoris que els tres revelats per la CIA. En un, Abu-Zubaidah, un alt lloctinent d'Ussama Bin Laden, va dir: "Vaig intentar sense èxit respirar. Em pensava que em moria. Vaig perdre el control de l'orina". Va passar 83 vegades per aquesta tortura. Khàlid Xeikh Mohammad, arquitecte de l'11-S, 183.

El 2005, el llavors director de la CIA Porter. J. Goss ho va descriure com una "tècnica professional d'interrogatori". Per als interrogadors, un dels avantatges d'aquest mètode de tortura és que, a diferència d'altres, no deixa marques visibles en l'interrogat.

TÈCNICA NO FIABLE

Notícies relacionades

La tècnica és devastadora per a la víctima. Alguns membres de la CIA que s'hi van sotmetre van assenyalar que només van aguantar 14 segons abans de demanar clemència. Aquest fet ha portat, fins i tot aIguns comandaments de la CIA, com Bob Baer, a assenyalar que el resultat d'un interrogatori amb aquesta tècnica no és fiable, ja que la persona està disposada a donar qualsevol informació, encara que no sigui certa, perquè s'acabi.

Segons John Sifton, de Human Rights Watch, la tècnica d'ofegament simulat "fa que la persona es pensi que l'estan matant i això equival a una execució fictícia, que és il·legal sota la llei internacional".

Encadenats al sostre

Deu presumptes terroristes van al·legar que van ser forçats a estar en posició vertical i encadenats al sostre fins a tres dies. Altres posicions crítiques incloïen estar emmanillats a terra amb els braços estirats sobre el cap. Tres presos entrevistats van dir que es van veure obligats a orinar i defecar sobre si mateixos en aquestes condicions. L'ús d'aquestes postures va ser dissenyat per causar fatiga muscular, malestar físic i esgotament. Alguns van estar drets tot i tenir els peus o els genolls trencats, malgrat que la CIA va prometre no infligir més dolor a aquells ja lesionats. A un detingut, amb una bala incrustada al cos, se li va aplicar abans l'interrogatori que l'atenció mèdica.