TERRORISME A L'ÀFRICA OCCIDENTAL

Almenys 47 morts a Mali en un atemptat suïcida contra soldats progovernamentals

Un terrorista ha irromput en una caserna de Gao i ha fet esclatar el seu vehicle contra centenars d'integrants de l'Exèrcit i de grups armats afins i rivals

36920245 60

36920245 60 / STRINGER (AFP)

2
Es llegeix en minuts

Com a mínim 47 persones van morir en un atemptat suïcida perpetrat ahir al matí amb un cotxe bomba contra una caserna militar a la ciutat de Gao, al nord de Mali. El portaveu de l’Exèrcit, Diarran Kone, va explicar que 115 persones més van resultar ferides en l’atac, dirigit contra els grups firmants de l’acord de pau i considerat el més mortífer dels últims anys en aquest país saharià de l’Àfrica Occidental.

Un conductor suïcida va irrompre a la caserna i va detonar la càrrega explosiva del seu vehicle contra centenars de soldats de l’Exèrcit i milicians de grups armats afins i rivals, que s’estaven organitzant per emprendre patrulles mixtes.

L’atac se’l va atribuir hores després Al Murabitun, grup vinculat a Al-Qaida i dirigit pel veterà gihadista Mojtar Belmojtar, segons l’agència mauritana Alajbar. Grups gihadistes ja van cometre un altre atemptat amb cotxe bomba a l’aeroport de Gao, a centenars de metres de la caserna, el 29 de novembre.

TRES DIES DE DOL

El president de Mali, Ibrahim Boubacar Keita, va decretar tres dies de dol nacional.

«És terrible», va declarar Kader Touré, un resident local. «L’atac ha tingut lloc mentre estaven reunits en assemblea. Acabo de deixar l’hospital on hi ha cossos destrossats i amuntegats», va explicar. Radhia Achouri, portaveu de la força de pau de l’ONU (Minusma), va declarar que el balanç de víctimes podria augmentar fins a 50 morts, amb molts més ferits. «El vehicle ha xocat contra l’entrada de la caserna i ha atropellat a tothom que ha trobat en el seu camí, abans d’explotar just on 600 homes estaven reunits», va explicar.

Notícies relacionades

La caserna atacada acull soldats i integrants de diversos grups armats rivals que patrullen conjuntament el nord desèrtic de Mali, sota l’acord de pau del 2015 auspiciat per l’ONU. Una intervenció militar liderada per França el 2013 va expulsar de Mali les milícies gihadistes, incloent-hi grups vinculats a Al-Qaida, que havien ocupat el nord del país l’any anterior. No obstant, combatents islamistes encara operen a la regió i la inseguretat s’ha agreujat per les tensions entre rebels locals i milícies progovernamentals.

El ministre d’Interior francès, Bruno Le Roux, va qualificar l’acció d’«atac important i altament simbòlic» en una zona visitada fa només dos dies pel president François Hollande, que també va condemnar «sense reserves i amb la màxima fermesa» l’atemptat, que segons la seva opinió només pretén minar els esforços que es fan per estabilitzar i pacificar Mali.