GIR ALS EUA

Jared Kushner, el gendre de Trump, serà el seu '"assessor especial'"

Promotor immobiliari i inversor en tecnologia, ha d'allunyar fantasmes de conflictes d'interessos

Trump / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Que Jared Kushner és algú molt especial en l’univers de Donald Trump ha quedat patent en la campanya electoral i en la transició. A partir del 20 de gener, també es demostrarà a la Casa Blanca. L’equip de Trump va anunciar ahir que Kushner, un jove i exitós promotor immobiliari i inversor en tecnologia casat amb Ivanka Trump, serà «assessor especial» de la presidència.

Era un nomenament amb què s’especulava feia setmanes però que s’ha confirmat la vigília del seu 36 aniversari en un comunicat, en què s’explica que treballarà amb Ste­phen Bannon, estrateg en cap, i amb Reince Priebus, el cap de personal, per «executar l’agenda» de Trump. «Han format un efectiu equip de lideratge», s’assegura.

Pocs ascensos hi ha hagut tan fulgurants en la política dels EUA com la d’aquest gendríssim, però és que també hi ha poques persones que despertin tanta confiança a Trump com Kushner, salvant, potser, Ivanka. Per a ella també es dona per fet un càrrec especial a la Casa Blanca, però no immediatament.  De moment, s’ocuparà del trasllat familiar a Washington i de l’adaptació dels nens a les noves escoles.

Tant Ivanka com Kushner han sigut confidents de Trump, l’han assessorat en qüestions de política nacional i internacional, especialment sobre Israel i el Pròxim Orient, tant abans del 8 de novembre com després, i Kushner l’ha ajudat a escriure alguns discursos i a formar gabinet. Segons han explicat dues fonts a The New York Times, fins i tot s’ha pactat amb l’Administració d’Obama que aquesta última es comuniqui amb Kushner en matèries de política exterior durant la transició. I la veu del jove, per exemple, va ser clau per convèncer Trump que elegís el president de Goldman Sachs, Gary Cohn, com a màxim assessor econòmic. I també va tenir a veure, i molt, que el governador de Nova Jersey, Chris Christie, caigués en desgràcia.

En aquestes dues històries, la de Cohn i la de Christie, hi batega la història personal de Kushner, com Trump, fill d’un promotor immobiliari, i com el president electe, algú que va fer créixer exponencialment el seu negoci. Perquè part d’aquest creixement l’ha finançat amb diners de Goldman Sachs. I sembla que Kushner no ha perdonat mai a Christie els dos anys que el seu pare va passar en una presó gràcies a la feina de Christie quan era fiscal.

NEPOTISME I CONFLICTE D'INTERESSOS

En el nomenament de Kushner (com en el potencial futur de la seva filla Ivanka), Trump i els seus assessors legals sembla que han arribat a la conclusió que no violarà una llei contra el nepotisme establerta el 1967, després que John F. Kennedy nomenés el seu germà Bobby fiscal general. Però no tots els experts estan convençuts que aquesta llei, que en principi només afecta organismes i oficines federals, no inclogui la Casa Blanca.

Notícies relacionades

Kushner també haurà d’allunyar els fantasmes de conflictes d’interessos. En el nou càrrec haurà de recusar-se de decisions amb «efecte directe i predictible» en els seus interessos financers, alguns dels quals haurà de fer públics. I els seus advocats asseguren que ha començat a fer passos significatius. Una d’aquestes lletrades ha assegurat, per exemple, que dimitirà com a màxim conseller de Kushner Companies i farà desinversions de «béns substantius».

També Ivanka «desinvertirà» i dimitirà d’alguns càrrecs clau a l’Organització Trump i en el seu propi negoci de moda.