NOUS TEMPS A WASHINGTON

La petrolera ExxonMobil indemnitzarà Tillerson amb 172 milions per convertir-se en secretari d'Estat dels EUA

El futur cap de la diplomàcia de Trump renunciarà a les accions que li correspondrien de l'empresa que presidia si el Senat confirma el seu nomenament

 

  / EFE / REX C. CURRY

1
Es llegeix en minuts

L'expresident i conseller delegat d'ExxonMobil Rex Tillerson rebrà una indemnització aproximada de 180 milions de dòlars (172 milions d'euros) en efectiu per part de la petrolera si finalment és designat secretari d'Estat dels EUA.

Així ho ha explicat ExxonMobil en un document enviat a la Comissió de Valors dels EUA (SEC), en què precisa que ha arribat a un acord amb Tillerson per evitar el conflicte d'interessos que suposaria que un representant públic estigués vinculat financerament a la petrolera.

Segons els termes de l'acord, Tillerson ha renunciat a les 2.026.000 accions d'ExxonMobil -la petrolera més gran del món- que li correspondrien després de 42 anys a la companyia a canvi d'un pagament equivalent al seu valor al mercat que es farà efectiu durant els 10 pròxims anys a través d'un fideïcomís.

Segons l'últim preu de l'acció d'ExxonMobil, aquest paquet accionarial estaria valorat en 184 milions de dòlars (176 milions d'euros), als quals s'han de restar 3 milions de dòlars (2,9 milions d'euros), d'acord amb les directrius de les autoritats nord-americanes.

DESVINCULACIÓ DEL SECTOR DE PER VIDA

No obstant, Tillerson s'haurà de desvincular de per vida de la indústria petrolera i gasista si desitja rebre la compensació íntegra, ja que una clàusula recull que si l'empresari fitxa o es compromet amb una empresa del sector després d'abandonar el Govern, els fons seran destinats a la beneficència.

"L'efecte net de l'acord és una reducció d'aproximadament 7 milions de dòlars (6,7 milions d'euros) respecte a la compensació i beneficis que Tillerson hauria rebut d'una altra manera", indica ExxonMobil en el document.

Notícies relacionades

El president electe dels EUA, Donald Trump, va anunciar el 13 de desembre que Tillerson seria el seu candidat a secretari d'Estat, encara que el Senat l'haurà de confirmar en el càrrec.

El 16 de desembre passat, ExxonMobil va designar Darren Woods com a nou president i conseller delegat de la companyia amb efecte a partir de l'1 de gener.